Wiosenna ekologiczna sałatka z sałaty lodowej i tofu na śniadanie

Składniki:

średnia główka sałaty lodowej bio
100g tofu naturalnego (bądź “smakowego”) bio
6 pomidorów suszonych bio
puszeczka kukurydzy bio
łyżka soku z cytryny bio
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
do przyprawienia bio: sól ziołowa

Sposób przygotowania:

Sałatę, odzieramy z wierzchnich liści, myjemy, kroimy i wrzucamy do miski – skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę. Dorzucamy pokrojone w kostkę –  tofu i pomidory suszone oraz dodajemy kukurydzę. Doprawiamy do smaku i po krótkim “macerowaniu” – konsumujemy.
Oczywiście, w sezonie, zamiast suszonych pomidorów, można dodać świeżych, pokrojonych w cienkie półplastry. Można spróbować dołączyć oliwki (nie próbowałam) – a w ogóle … można kombinować i na wszelkie sposoby modyfikować.

Sałatka dobra jako obiadowa przystawka, świetna na lekkie śniadanie z domowym razowcem, jak i na kolację “bez obciążeń dla żołądka”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko Sałatek[Wróć do spisu przepisów ]

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!

Nasz adres: redakcja@biokurier.pl


 

Brak postów do wyświetlenia