Winiarze będą mogli używać terminu „wino ekologiczne”!

  Stały Komitet ds. Rolnictwa Ekologicznego uchwalił nowe przepisy unijne dotyczące “organicznego wina”. Pozwoli to producentom używać terminu „wino ekologiczne” jeszcze w 2012 roku.

 

Do tej pory istniały regulacje dotyczące “win produkowanych z winogron ekologicznych”, ale  nie obejmowały one praktyki produkcji wina (czyli tego co dzieje się na etapie od powstania moszczu do wypuszczenia wina na rynek). Sektor winiarski był jedynym, którego w pełni nie objęły zawarte w Rozporządzeniu 834/2007 unijne przepisy rolnictwa ekologicznego. Kwestia ekologicznej produkcji wina i jej zasad budziła wiele kontrowersji i sporów pomiędzy producentami, organizacjami i zrzeszeniami i do tej pory nie udało się nigdy znaleźć odpowiedniej formuły dla określenia zasad (czytaj więcej: Nie powstaną unijne regulacje dotyczące ekologicznego wina)


Komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Dacian Ciolos tak skomentował nową regulację: “Cieszę się, że mamy w końcu porozumienie w tej sprawie. Ustanowienie zharmonizowanych zasad gwarantuje jasną ofertę dla konsumentów, którzy są coraz bardziej zainteresowani żywnością ekologiczną. Cieszę się, że zaproponowaliśmy zasady, które sprawiają, że jest wyraźna różnica między winem tradycyjnym i ekologicznym – tak jak w przypadku innych produktów ekologicznych. W efekcie, konsumenci mogą być pewni, że wszelkie “ekologiczne wino” zostanie wyprodukowane z zastosowaniem surowszych przepisów produkcji.”

 

Etykiety ekologicznego wina będą musiały zawierać także unijne logo rolnictwa ekologicznego (eko liść) oraz kod jednostki certyfikującej (wina dotyczyć będą te same zasady co innej żywności ekologicznej).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj więcej na temat: oznakowanie żywności ekologicznej.

Nowe przepisy ułatwią nie tylko funkcjonowanie rynku wewnętrznego win ekologicznych, ale także pomogą we wzmocnieniu pozycji europejskich win na szczeblu międzynarodowym, ponieważ wielu innych krajach produkujących wino (USA, Chile, Australia, Afryka Południowa) są już ustalone standardy dla win ekologicznych. Z tym aktem prawnym, UE rolnictwo ekologiczne jest kompletny i obejmuje wszystkie produkty rolne.

Jak powinno powstawać ekologiczne wino?

Nowe przepisy dotyczące ekologicznej produkcji wina przepisów wprowadza definicję techniczną wina ekologicznego w zgodzie z celami i zasadami zawartymi Rozporządzeniu Rady WE 834/2007. Rozporządzenie określa techniki i substancje, które mają być dopuszczone w produkcji wina ekologicznego.

Kluczowe kryteria to: maksymalna zawartość siarczynu w wysokości 100 mg na litr w przypadku czerwonego wina (150 mg / l dla konwencjonalne) i 150 mg / l dla biało / różowy (200 mg / l dla konwencjonalne), z różnicą 30 mg / l gdy osadowa cukier zawartość jest więcej niż 2 g na litr.

Na łamach Biokuriera rozwiniemy jeszcze tematykę ekologiczego wina.

 

Źródło: Europa.eu / organic-market.info


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia