Wigilia z Ekolandem za nami

Spotkanie z rolnikami, możliwośc spróbowania i zakupienia żywności ekologicznej a także wysłuchania wykładu o wigilijnych tradycjach – to tylko niektóre z atrakcji, które spotkały przybyłych na sobotnią Wigilię z Ekolandem.

Nie zabrakło błogosławieństwa, ekologicznego poczęstunku i wzajemnych życzeń.  Jak co roku Wigilia z Ekolandem odbyła się na pięknym terenie toruńskiego Muzeum Etnograficznego (przy ul. Wały gen. Sikorskiego).

Wigilii towarzyszył kiermasz żywności ekologicznej, na którym znaleźć można było takie ekologiczne specjały jak: mąki, makarony, śmietanę, konfitury, przetwory mięsne a także chleby z płaskurki, samopszy i orkiszu czyli dawnych odmian pszenicy.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

O godzinie 12 odbyła się bardzo ciekawa prelekcja (Jak świętować zdrowo i tradycyjnie) profesora Jarosława Dumanowskiego, który opowiedział o tradycyjnym wigilijnym menu polskich rodów magnackich, szlacheckich a także rodzin wiejskich.

Na profilu facebook zamieściliśmy kilka zdjęć z Wigilii z Ekolandem.

Sprawdź także: Eko Wigilia po staropolsku – 4 propozycje

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia