Polskie piwa sprawdzone pod kątem zawartości pestycydów – raport

blank

Instytut Spraw Obywatelskich i FoodRentgen zaprezentowały raport „Prześwietlamy: Polskie Piwa”.po przebadaniu 18 popularnych piw okazało się, że tylko jedno przekroczyło dopuszczalny poziom stężenia pozostałości glifosatu.

W pozostałych piwach nie wykryto także pozostałości po 500 innych pestycydach. Badania zostały przeprowadzone w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – jednym z najlepszych tego typu laboratoriów w Europie.

Raport „Prześwietlamy: Polskie Piwa” jest kolejną publikacją (po badaniach kasz gryczanych, jaglanych i płatków śniadaniowych) sprawdzającą poziom zanieczyszczenia produktów spożywczych dostępnych w Polsce.

Organizatorzy akcji przyznają, że inspiracją do przebadania polskich piw były badania Monachijskiego Instytutu Środowiska, który w 2016 roku sprawdził 14 najpopularniejszych marek piwa na rynku niemieckim na obecność pozostałości glifosatu. Okazało się wtedy, że pozostałości tego pestycydu znajdują się niemal we wszystkich tamtejszych piwach.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– Wykonaliśmy 27 badań, w tym 18 na obecność pozostałości glifosatu oraz 9 na obecność pozostałości ponad 500 różnych innych pestycydów. Tylko w jednym piwie znaleźliśmy pozostałości glifosatu na poziomie 0,04 mg/l produktu. Wszystkie pozostałe piwa były czyste – zauważa Marcin Galicki.

Rafał Górski, prezes Instytutu Spraw Obywatelskich dodaje, że przekroczenie to, choć nie wygląda na wysokie, powinno jednak brzmieć alarmująco z punktu widzenia konsumenta.

– Mówimy o 400 krotnym przekroczeniu normy określonej dla wody, jednego z trzech podstawowych składników piwa. Punktem odniesienia mogą być dla nas badania monachijskie z roku 2016, w których wszystkie piwa miały pozostałości glifosatu. Kilka piw miało przekroczenia ponad normę, a najwyższe wynosiło wówczas 300 razy norma wyznaczona dla wody pitnej – mówi Rafał Górski.

Wśród przebadanych piw znalazły się: Lech Premium, Tyskie, Żubr, Lech Free, Żywiec Premium, Warka Strong, Królewskie, Żywiec 0,0%, Okocim Jasne Okocimskie, Harnaś Jasne Pełne, Piast Wrocławski, Karmi Classic, Łomża Jasne, Perła Chmielowa Pils, Noteckie, Pils Amber Chmielowy, Mocne Jasne Eksportowe i Ciechan Lagerowe Niefiltrowane. Pozostałości glifosatu wykryte zostały w piwie Piast Wrocławski.

Problemem jest to, że w polskim i unijnym ustawodawstwie mamy określone normy NDP (najwyższy dopuszczalny poziom) dla produktów prostych (takich jak np. kasze), ale nie mamy ich dla produktów złożonych. Produkty złożone składają się z 2 i więcej składników – do takich zalicza się piwo.

– Z pewnością łatwiej byłoby określać poziom czystości piw, gdyby taka norma istniała. Byłoby to korzystne zarówno dla producentów, jak i konsumentów – mówi Górski.

Cały Raport „Prześwietlamy: Polskie Piwa” dostępny jest na stronie: https://instytutsprawobywatelskich.pl/publikacje/przeswietlamypolskie-piwa/

 

Brak postów do wyświetlenia