Podbiał dla zdrowia i urody na 4 sposoby


Podbiał o niewielkich, żółtych kwiatach to jeden ze zwiastunów wiosny. Najcenniejszym składnikiem rośliny są liście, których zbiór odbywa się po przekwitnięciu. Poznaj 4 sposoby na ich wykorzystanie dla zdrowia i urody. 


1. Syrop z kwiatów lub młodych liści na kaszel

Po dokładnym umyciu pokrojone kwiaty lub liście podbiału układamy w słoiku, przesypując każdą warstwę łyżką cukru lub miodem.

Surowce lekko ugniatamy, następnie odstawiamy słoik w ciepłe miejsce. Po tygodniu pojawi się sok, który należy zlać, a resztę roślin dokładnie wycisnąć przez gazę. Syrop z podbiału przechowujemy w ciemnym szkle w lodówce.

Jeżeli nie będzie spożywany w najbliższym czasie, trzeba go pasteryzować. Warto go stosować w przypadku męczącego kaszlu, w trudnym odrywaniu się wydzieliny. Niweluje też drapanie w gardle i chrypkę. Przyjmujemy jedną łyżkę trzy razy dziennie.

Czosnek niedźwiedzi. Do czego się przyda w kuchni i domowej apteczce?

2. Napar z suszonych kwiatów lub liści podbiału na suche gardło i zanik głosu

Przygotowujemy mieszankę: po pół szklanki ususzonych kwiatów i liści z dodatkiem innych ziół np. babki, prawoślazu, dziewanny.

Jednorazowo stosujemy łyżkę na jedną szklankę wrzącej wody i parzymy pod przykryciem około 15 min. Po odcedzeniu i posłodzeniu miodem pijemy napar trzy razy dziennie.

3. Płukanka z liści podbiału na przetłuszczające się włosy i łupież

Dwie garści liści (mogą być świeże) umieszczamy w garnku i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy 15 min.


Przecedzony płyn stosujemy jako płukankę po każdym myciu włosów, a także wcieramy w skórę głowy.

4. Maseczka z młodych listów podbiału

Młode liście drobno siekamy lub wyciskamy z nich sok. Mieszamy z niewielką ilością serwatki lub maślanki i nakładamy na twarz i dekolt. Pozostawiamy na 15 min.

Maseczka z młodych liści podbiału działa antyseptycznie, zwiększa elastyczność skóry, usuwa plamy i wągry, nadaje skórze świeży, jędrny wygląd.


Joanna Typek, mgr farmacji