Mąka z pestek dyni. Jakie ma walory odżywcze?

Mąkę z pestek dyni można przygotować na dwa sposoby: z miąższu warzywa lub z jego pestek. Doradzamy, jak ją przechowywać i do czego wykorzystywać.


Mąkę z pestek dyni dodajemy do potraw zgodnie z przepisem lub własnym pomysłem, traktując jak zwykłą mąkę.

Jak przechowywać dyniową mąkę?

Mąkę dyniową, podobnie jak inne jej rodzaje, przechowuje się w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Powstaje z odtłuszczonych pestek dyni, stąd ma stosunkowo krótko pozostaje świeża. Lepiej więc nie robić jej większej ilości od razu.

Mąka – typy, rodzaje, zastosowanie i przechowywanie

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Mąka z pestek dyni i jej zastosowanie

Nadaje się do zagęszczania zup i sosów, na kotlety, ciasta, koktajle zdrowotne, naleśniki słodkie i wytrawne. Sprawdza się też jako zagęstnik do past kanapkowych i jako cenny dodatek do chleba, a nawet nadzienia pierogów.

Jako kosmetyk mąkę z pestek dyni można stosować w formie maseczki lub kremu (po wymieszaniu np. z olejem, jogurtem naturalnym).

Mąka z pestek dyni nie zawiera glutenu. Jest dobrym źródłem cynku (pokrywa aż 76% dziennego zapotrzebowania), żelaza, selenu, potasu, wapnia i magnezu. Obecne są w niej też fitosterole roślinne, błonnik oraz witaminy (prowitamina A, witaminy z gruby B, witamina C).

Warto wiedzieć, że mąka z pestek dyni ma delikatny, zielonkawy kolor.

Brak postów do wyświetlenia