Kasztany jadalne. Wartości odżywcze i zastosowanie

Kasztany jadalne były niegdyś bazą czarnego spartańskiego chleba. Dziś niektórzy sportowcy traktują je jako dobre źródło „węgli” przed startem. Zwłaszcza jeżeli nie mogą lub nie chcą sięgać po makaron. Najbardziej chyba kojarzą się jednak  z jesienno-zimowym spacerem po francuskich, włoskich lub portugalskich miastach.

W takich okolicznościach występują jako rozgrzewająca przekąska sprzedawana zazwyczaj na ulicach. Kasztan jadalny bardzo popularny jest w wersji pieczonej, ale uciera się z niego również mąkę. Na polskich ulicach kasztany nie są zbyt popularne (może z racji stosunkowo wysokiej ceny?). Mimo to mamy pewne tradycje, jeżeli chodzi o ich spożywanie. Jadano je m.in. w przedwojennym Krakowie. Gościły w menu Jana III Sobieskiego, ale jak czytamy na stronie Muzeum w Wilanowie: Nawet jeśli w XVII wieku w Wilanowie rosły drzewa z gatunku Castanea sativa, to pewnie nie owocowały zbyt regularnie i obficie. „Marony” (owoce kasztana jadalnego) doskonale nadają się do przechowywania i transportowania w stanie zasuszonym. Jest zatem bardzo prawdopodobne, że król Jan prosił swą Marysieńkę o przysłanie kasztanów zakupionych na południu Europy.

Bezglutenowe z natury

Ze swej natury kasztany nie zawierają glutenu, są więc szczególnie popularne w diecie osób unikających tego składnika. Uwaga! To, że produkt nie zawiera w sposób naturalny glutenu, nie oznacza, że nie nastąpiło zanieczyszczenie nim podczas konfekcjonowania lub magazynowania – osoby uczulone powinny starannie czytać deklaracje producentów i sprawdzać certyfikaty.

Nadają ciemną barwę i orzechowy smak

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kasztany jadalne najczęściej spożywa się w postaci gotowanej lub pieczonej. Są sycące, mają lekko orzechowy smak. Orzechową nutę zyskują również potrawy, w których wykorzystuje się mąkę kasztanową – w tej postaci najłatwiej cieszyć się smakiem kasztanów w Polsce. Nadaje ona wypiekom ciemniejszą barwę.

Mąka kasztanowa – właściwości odżywcze

Kasztany jadalne – rarytas włoskiej kuchni

Fantastycznym źródłem inspiracji do wykorzystania kasztanów i mąki kasztanowej w codziennym menu może być kuchnia włoska – mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego uchodzą za największych smakoszy kasztanów. Wykorzystywane są w najróżniejszych ciastach, herbatnikach, naleśnikach, gofrach, muffinkach czy racuchach. Kasztany sprawdzają się także w bardziej wytrawnych wersjach: jako dodatek do risotto, zup oraz pieczeni mięsnych.

Muffinki kasztanowe z melasą karobową [przepis]

Kasztany jadalne. Pieczone czy gotowane?

Dzięki Katarzynie Kosmali Mamy przepis na obie wersje.

Sprawdźcie pod jednym linkiem: kasztany pieczone i gotowane

„Węglowe doładowanie”

Kasztanami jadalnymi nie bez powodu interesują się sportowcy. W postaci pieczonej lub gotowanej są dobrym źródłem długo uwalniającej się energii gdyż pod wpływem ciepła skrobia zmienia się w węglowodany złożone.

Węglowodany w diecie sportowca. Dobro czy zło?

Stąd niektórzy chętnie spożywają je przed treningiem czy zawodami. Dietetycy zwracają też uwagę na wysoką zawartość substancji mineralnych i witamin dlatego zerknijcie na infografikę.

Kasztany jadalne ciekawostka 1

Kasztany jadalne rosną na wysokich (do 35 metrów wysokości) drzewach z rodziny bukowatych. Nie są w żaden sposób spokrewnione z kasztanowcami, które rosną w naszych parkach.

Żywność ekologiczna i kasztany. Jest w czym wybierać

Kasztany jadalne – ekoprodukty

Kasztany jadalne Ciekawostka 2

Osoby uczulone na lateks powinny unikać kasztanów jadalnych, gdyż może zajść reakcja krzyżowa skutkująca nawet wstrząsem anafilaktycznym.