Erytrytol – właściwości zdrowotne i wykorzystanie. Co zamiast cukru cz. 2

Drugie miejsce (po ksylitolu) w moim prywatnym rankingu na alternatywę dla cukru zajmuje erytrytol. Należy do polioli, ale spokojnie – takim alkoholem nikt się nie upije.

Co prawda lista jego pozytywnych działań dla ludzkiego organizmu jest krótsza niż w przypadku ksylitolu, ale niemniej interesująca. Zwłaszcza dla osób dbających o linię i liczących kalorie. Erytrytol ma ich jeszcze mniej niż ksylitol, bowiem na 1 g przypada 0,2 kcal, a dodatkowo – niemal zerowy indeks glikemiczny.

Przeczytaj pierwszą część cyklu „Co zamiast cukru”. Jej temat to ksylitol.

Erytrytol – 60-70 proc. mniej słodki od cukru

W tym miejscu warto wspomnieć, że erytrytol jest o 60-70 proc. mniej słodki od cukru i ksylitolu, co automatycznie na słodkolubnych osobach wymusza większe jego użycie. Jeśli zatem chcemy wprowadzić go do swojej diety i przepisów, to wszędzie tam, gdzie mowa o 100 g cukru, używamy 150-160 g erytrytolu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dżem z erytrytolem. Jak to zrobić?

W przetworach typu dżem trzymamy się stosunku 4:1, tzn. cztery porcje owoców na jedną porcję erytrytol. Plusem jest fakt, iż nawet duże spożycie nie wywoła efektu przeczyszczenia.

Wierzę, że na temat erytrytolu już za kilka lat będzie można powiedzieć więcej dobrego.

Erytrytol w Polsce został dopuszczony do sprzedaży dopiero w 2008 roku, a i wśród lekarzy i naukowców na świecie nie jest tak popularny jak ksylitol. Badania nad jego pozytywnymi właściwości trwają. Pozostaje nam póki co cieszyć się z jego niskiej kaloryczności i niskiego IG.

Ciężko o jednoznaczny wybór jednej, idealnej dla wszystkich, alternatywy dla białego cukru. Chcąc znaleźć tę najlepszą dla siebie, należałoby po teoretycznej selekcji po prostu wypróbować na własnym organizmie powyżej zaprezentowane produkty. Pamiętajcie, aby i w tym przypadku kierować się zasadą zdrowego rozsądku i umiaru, gdyż zastępowanie cukru nie oznacza bezkarnego czy dowolnego i nielimitowanego spożywania jego alternatywnych zamienników.

W następnej części cyklu (już za tydzień) opisany będzie cukier kokosowy.

Fragment tekstu Co zamiast cukru?, który ukazał się w numerze 3/2017 drukowanej wersji Biokuriera. Jego autorką jest Dominika Muchalska, założycielka cukierni “Legalne Słodycze”. O tym skąd pomysł na tego rodzaju działalność można przeczytać w udzielonym nam wywiadzie.

Brak postów do wyświetlenia