Cukier kokosowy – właściwości i wykorzystanie. Co zamiast cukru cz. 3

Cukier kokosowy to kolejna propozycja produktu, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjny cukier. O tym, jakie ma właściwości oraz do czego warto go wykorzystywać, pisze Dominika Muchalska, właścicielka cukierni “Legalne Słodycze”.

Cukier kokosowy to trzecia już, tuż po ksylitolu i erytrytolu, część cyklu “Co zamiast cukru”. W ten sposób chcemy przybliżyć charakterystykę słodkich zamienników tradycyjnego cukru, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie ciast i deserów. Dominika Muchalska przekonuje jednak, że słodycze mogą być zarówno smaczne, jak i przygotowane ze zdrowych i wartościowych produktów. Nieco więcej na ten temat powiedziała Karolowi Przybylakowi w udzielonym wywiadzie, do lektury którego serdecznie zapraszamy.

Cukier kokosowy jako zamiennik cukru

A oto, co na temat cukru kokosowego sądzi Dominika Muchalska.

W kuchni jest fenomenalny. Świetnie reaguje na wysokie temperatury, co więcej – pięknie karmelizuje (czego nie można powiedzieć o ksylitolu i erytrtytolu). Cukier kokosowy nie ma typowego dla kokosa smaku, jednak charakteryzuje go specyficzna barwa – od żółtej po brązową.

Opisywany zamiennik cukru może być stosowany w zaczynach drożdżowych, jeśli ktoś jest ich fanem. Ja na temat drożdży mam swoje zdanie i mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś się nim z Wami podzielić.

Wbrew temu, co myśli wiele osób, cukier kokosowy nie jest produkowany z orzecha kokosowego, a z pąków palmy kokosowej. I dlatego też nazywa się go również cukrem palmowym.

Tak jak wiele innych produktów z kokosem w nazwie, cukier kokosowy zawiera aminokwasy egzogenne, witaminy z grupy B, ale także cenne dla naszego zdrowia pierwiastki, takie jak żelazo, potas, magnez i cynk. Co prawda pod względem kaloryczności zbliżony jest do białego cukru, ale jego indeks glikemiczny jest wciąż uznawany za niski i bezpieczny (IG 35).

Fenomen książki “Cały ten cukier”

Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą.

Książka “Cały ten cukier” odbiła się szerokim echem na wielu polach. Damon Gameau pokazuje prawdziwe oblicze “słodkiej trucizny”. Publikację można kupić na stronie czytajwkuchni.pl.

Za tydzień następna część cyklu “Co zamiast cukru” – tym razem w roli głównej daktyle.