Alergik i lody

blank

Lody to deser, po który latem sięgamy najczęściej. Te klasyczne powstają na bazie mleka krowiego, śmietany i jajek. Następnie są wzbogacane między innymi o owoce, kakao czy orzechy. O takich lodach muszą zapomnieć wszyscy, którzy
eliminują z diety alergeny, a jak wiadomo, mleko, jajka i orzechy to główne z nich.

Kiedy mój alergik był mały (teraz ma 15 lat), jego pierwszym lodem był zamrożony w
foremce na lody sok pomarańczowy. Z czasem z dozwolonych owoców przygotowywałam dla niego różne domowe wersje sorbetów.

Dlaczego nie kupne? Ponieważ te ze sklepów zawierały i nadal zawierają, bardzo duże ilości cukru oraz barwników. W sklepach nie było wówczas wegańskich zamienników tego popularnego deseru. Obecnie oferta gotowych wegańskich lodów i sorbetów jest bardzo duża, jest więc w czym wybierać.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Czytaj więcej: Zagęstniki, emulgatory i stabilizatory. Czy są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Kiedy lody są bezpieczne dla alergika?

Przede wszystkim zanim kupisz, przeczytaj skład! W gotowych lodach wegańskich nie
ma oczywiście mleka i jajek, ale większość powstaje na bazie soi, kokosa lub innych
orzechów. Wymienione składniki niestety są na liście alergenów. W ofercie znajdziesz
jednak także lody na bazie ryżu, i o ile ryż jest w Twojej diecie dozwolony, to możesz
cieszyć się smakiem „śmietankowych” lodów.

Jeśli reagujesz na śladowe ilości orzechów, to zachęcam jednak do przygotowania
wyłącznie domowych, bezpiecznych deserów.

Potencjalne alergeny w lodach wegańskich:

  • białko grochu
  • białko łubinu
  • soja
  • kakao
  • kokos
  • orzechy
  • orzeszki arachidowe
  • migdały
  • mączka z chleba świętojańskiego (karob)
  • olej słonecznikowy
  • mąka pszenna

Co jeszcze mogą zawierać?

  • guma guar
  • karagen
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • cukier
  • aromaty
  • barwniki

Na co zwracać uwagę, wybierając się na lody do lodziarni?

Miejsc z napisem lody naturalne, tradycyjne, rzemieślnicze, prawdziwe domowe lody
znajdziesz w okolicy z pewnością bardzo wiele. Takie lody powinny być świeże i przygotowane na bazie naturalnych składników. Jednak prawie w każdej lodziarni znajdziesz te same smaki lodów: Oreo, Kinder Bueno, Rafaello, Twix, wata cukrowa, solony karmel itp. To powinno budzić Twoją czujność, ponieważ wiele firm, tworząc je, bazuje na gotowych pastach i lodowych bazach pełnych sztucznych składników. Trudno to nazwać rzemieślnictwem.

Czytaj więcej: Dieta w ADHD: jak pomóc dziecku z nadpobudliwością?

Zanim w lodziarni kupisz ulubiony smak lodów, zapytaj wprost: czy te lody powstają na
bazie gotowych past do lodów? Takie pytanie pomoże Ci dowiedzieć się, czy lody
faktycznie są rzemieślnicze, a więc wykonane ze świeżych składników i według
tradycyjnych metod.

W skład takiej bazy/pasty do lodów najczęściej wchodzą: przecier owocowy, syrop
glukozowo-fruktozowy, cukier, barwniki, zagęstniki, konserwanty i aromaty.

Jest też dobra wiadomość, bo wiele półproduktów lodziarnie mogą już kupić z dobrym składem, bez wszechobecnej chemii. Trudno nadal jednak takie lody nazwać naturalnymi.

Gdy kupujesz sorbety

Kupując sorbety, często usłyszysz, że nie ma w nich mleka, bo z założenia nie powinno
go w sorbetach być. Jednak poproś o listę składników. Ujawni ona różne wspomagacze,
spulchniacze i inne dodatki, które niestety też mogą być niewskazane dla alergika.
Nie ulegaj presji dziecka i nie kupuj sorbetów barwionych na smerfa czy wściekłą
malinę. Podasz dziecku wodę z chemią!

Rodzice alergików stale zamieniają się w detektywów, jeśli tego nie zrobisz, niestety
wycieczka na lody może skończyć się przykrym doświadczeniem. Bądźmy czujni!
Czy zatem znajdziemy lodziarnie przyjazne alergikom? Jestem przekonana, że tak.
Wielu miłośników zdrowej żywności oferuje dobre, naturalne lody z własnoręcznie
wytworzonych produktów. W takiej lodziarni bez problemu otrzymasz listę składników.
W ofercie znajdziesz lody bez cukru, bez glutenu, wegańskie czy bez laktozy.
Nazwy lodów zazwyczaj są unikatowe, a połączenia smaków i dodatków nietypowe.

Przeczytaj więcej: Wegańskie lody bananowe [przepis]

Alergik w lodziarni. Praktyczne wskazówki

Kupując lody w lodziarniach, poproś obsługę o umycie łyżki do nakładania lodów. W
wielu miejscach wystarczy powiedzieć, że dziecko jest alergikiem i obsługa wie, jak się
zachować. Nie trać jednak czujności!

Lody nakładaj najlepiej do papierowych, jednorazowych kubeczków lub przychodź z
własnym kubkiem.

Możesz skorzystać z oferty wafelków bezglutenowych, ale w tym przypadku znów
należy uprzedzić personel o alergii i poprosić o przeczytanie składu wafli, co w szczycie
sezonu, gdy w kolejce po lody czeka więcej osób, często nie jest możliwe. Takie
bezglutenowe wafle mogą zawierać: soję, mąkę ziemniaczaną, tłuszcz kokosowy, jaja, skrobię kukurydzianą, pszenną, gumę guar.

Autorem tekstu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).

Artykuł pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera. O czym jeszcze przeczytasz?

blank

blank

Brak postów do wyświetlenia