Wielka Brytania. BIO w odwrocie?

Przyzwyczailiśmy się do optymistycznych danych dotyczących rozwoju żywności ekologicznej. Tymczasem od pewnego czasu w Wielkiej Brytanii następuje regres.

Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wsi opublikował najnowsze statystyki dotyczące rolnictwa ekologicznego. Na wyspach ubyło powierzchni pokrytej ekologicznymi uprawami. Łączna powierzchnia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych spadła  o 9% w latach 2010 i 2011 i obecnie kształtuje się na poziomie 656.000 hektarów.

Maleją zarówno uprawy zbożowe (8%) jak i warzywne (13%). Zmniejszył się także obszar pastwisk (7%) i trwałych użytków zielonych (9%).

Zmniejszyła się także liczba gospodarstw ekologicznych oraz certyfikowanych przetwórni. Obecnie jest ich 6900 co oznacza spadek o 5%.Liczba gospodarstw ekologicznych producentów i przetwórców spadł ponownie (o 5%) do ok. 6900 na koniec 2011 roku.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W ostatnich kilku latach Wielka Brytania jest jedynym regionem, z którego w zakresie rynku żywności ekologicznej i przetwórstwa nie spływają informacje o wzroście. Najprawdopodobniej spowodowane jest to kryzysem, który mieszkańców wysp dotknął szczególnie dotkliwie.

Specjaliści zwracają uwagę, że Sprzedaż żywności ekologicznej w Wielkiej Brytanii jest uzależniona od tradycyjnego handlu, który w kryzysie radzi sobie gorzej. Wielkiej Brytanii nie ma rozwiniętej sieci sklepów z eko żywnością, które w czasach kryzysu potrafią czasami lepiej zmobilizować swoich wiernych klientów. Nie ma także supermarketów z bio żywnością jak np. w Niemczech, Francji i we Włoszech.  Lokalne organizacje starają się odwrócić niekorzystny trend. Niedawno zorganizowana została duża akcja promocyjna, o której przeczytacie  w tekście Wielka Brytania. Rusza kampania promująca żywność ekologiczną

źródło: organic-market.info

Brak postów do wyświetlenia