Whisky single malt z ekocertyfikatem? Niemcy już produkują!

 

Altstadthof to pierwszy niemiecki browar, który postawił na wytwarzanie piwa ekologicznego. Kilka lat temu oferta poszerzona została o Ayer’s – whisky single malt. 

Browar wraz z destylarnią mieści się on w zabudowaniach z końca XIX w. i jest prowadzony od 5 pokoleń przez tą samą rodzinę. Cała produkcja oparta jest na składnikach z ekologicznych upraw. Poza piwem i whisky można tu także nabyć musztardę, ocet i mydło.

Tutejsza whisky w 2015 roku zdobyła wyróżnienie „Najlepsza niemiecka Single Malt Whisky” podczas targów Interwhisky. Na pomysł produkowania ekologicznej whisky wpadł mistrz browarnictwa Reinharda Engela z Altstadthof. Do jej wytwarzania wykorzystywany jest ten sam słód, co do ekopiwa. Trunek leżakuje w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w tym czasie nie jest on ani filtrowany na zimno, ani też „uszlachetniany” barwnikami.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Trunek ma łagodny bukiet zapachowy, mimo leżakowania i dojrzewania przez mniej niż cztery lata.

Obecnie destylarnia w browarze dysponuje 15 beczkami (koszt jednej to ok 500 euro) o pojemności 220 litrów każda – to pozwoliło np. w 2012 r. ręcznie napełnić 2500 butelek “Ayrer´s Red” – koszt półlitrowej butelko to 40-50 euro (zależnie od mocy trunku) – dostępne są m.in. on line na stronie producenta.

Wszystkie butelki są numerowane.

oprac. Piotr Geise / zdjęcia: strona internetowa producenta

Brak postów do wyświetlenia