Teraz czytasz...
Wegetariańskie przepisy. Subiektywny TOP 10 miejsc, w których je znajdziecie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wegetariańskie przepisy. Subiektywny TOP 10 miejsc, w których je znajdziecie

Można śmiało powiedzieć, że od kilku lat coraz bardziej widoczna jest grupa ludzi, w diecie których królują potrawy bezmięsne. Wciąż jednak wśród wielu z nas wzbudza to wiele kontrowersji oraz niepokoju. Wiele osób nie wyobraża sobie dobrego i pożywnego posiłku bez chociażby kawałeczka mięsa. Nic w tym dziwnego, ponieważ nasze polskie tradycyjne przepisy są pełne zwierzęcych produktów, które towarzyszyły nam od czasów dzieciństwa.

Każdy chyba jest w stanie potwierdzić, że jakość dostępnych produktów różni się od tych sprzed 10-15 lat. Poziom aktywności fizycznej nie też już tak wysoki jak kiedyś. Więcej czasu spędzamy przed komputerami, żyjąc w dużych miastach. To sprawia, że jeszcze bardziej powinniśmy dbać o to, co znajduje się na naszym talerzu.

Kim jest wegetarianin?

Zacznijmy jednak od zdefiniowania pewnych podstawowych pojęć. Coraz częściej słyszymy, że ktoś przechodzi na dietę wegetariańską, ale popularny staje się także weganizm czy witarianizm, co wprowadza jeszcze większy zamęt w naszej głowie.

Wegetarianizm to świadome wyłączenie z diety wszelkich mięsnych produktów takich jak: drób, wieprzowina, wołowina, podroby, szynki, kabanosy czy boczek. Zaliczają się to tej grupy także wszystkie ryby i owoce morza.

Weganizm wyróżnia dodatkowe wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli jajek, nabiału czy masła. Najbardziej radykalną grupą są witarianie, którzy dodatkowo nie poddają spożywanych produktów obróbce termicznej.

Przedstawiony powyżej podział jest bardzo uproszczony i istnieje wiele innych odmian, które dopuszczają pewne grupy produktów w diecie.

Powody, które sprawiają, że ludzie świadomie eliminują poszczególne produkty z diety są bardzo różne. Mogą być to czynniki zdrowotne, środowiskowe, etyczne lub religijne.

Wegetariańskie przepisy – gzie ich szukać?

1. Jadłonomia

Marta Dymek

to jedna z najbardziej popularnych blogerek kulinarnych o tematyce kuchni roślinnej. Jak sama wielokrotnie podkreśla, nie zmusza nikogo do natychmiastowego wykluczenia mięsa z diety. Pokazuje, jak w prosty i pyszny sposób można przyrządzić popularne dania, sięgając jedynie po roślinne produkty. Wizualnie dopracowana strona z pomocną wyszukiwarką przepisów (według składników, dania lub diety) jest zbiorem przeróżnych dań.

Autorka w 2014 roku wydała pierwszą książkę „Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan„, która cieszyła się takim zainteresowaniem, że dodruk wykonano aż 7 razy. W tym roku Marta wydała kolejną książkę „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”. Od 2015 roku autorkę można oglądać w jej programie kulinarnym Zielona rewolucja Marty Dymek na Kuchni+.

Przepisów Marty Dymek szukajcie na stronie jadlonomia.com. Jej książki kupić można w serwisie „Czytaj w kuchni„.

2. erVegan

Jeśli chcecie spróbować upiec biszkopt bez jajek lub ciasto z fasoli autor bloga, Eryk Wałkowicz, serwuje gotowe przepisy. Jak sam podkreśla na jego stronie można znaleźć zarówno lekkie, jak i tłuste dania dla osób na diecie wegańskiej. Wiedzę żywieniową zdobył na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, dzięki czemu jego przepisy są pełne wartości odżywczych, a wpisy poparte rzetelną wiedzą medyczną. W tym roku wydał swoją pierwszą książkę , gdzie oprócz przepisów znajdziemy informację o podstawach wegetarianizmu oraz 10 zasadach zbilansowanej diety wegańskiej, które pozwalają na zachowanie zdrowia i radości związanej z brakiem niedoborów.

Eryka Wałkowicza w świecie wirtualnym szukaj na blogu erVegan.

3. Wegan Nerd

Autorka bloga, Alicja Rokicka, zapewnia, że „kuchnia roślinna nie działa konwencjonalnie; pełno w niej świeżych produktów, ciekawych połączeń”. Przepisy zawierają dużą ilość produktów lokalnych i sezonowych. Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie serwuje nie tylko roślinne przepisy, ale też dużą dawkę wizualnie atrakcyjnych zdjęć. W 2014 jej strona została nagrodzona w kategorii najlepszy blog w kategorii: kulinarne, a od 2016 na półkach dostępna jest także książka kulinarna „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia„.

Blog znajduje się pod adresem wegannerd.blogspot.com

4. Naturally ella

Strona prowadzona od 2007 roku, jako punkt startowy zdrowego trybu życia. 10-letni zbiór danych na temat zdrowego gotowania i kuchni wegetariańskiej. Strona posiada wyszukiwarkę, gdzie możemy odnaleźć przepis w zależności od danego produktu, dodatkowo zapewniając podstawą wiedzę na temat jego zalet odżywczych. Strona  naturallyella.com to prawdziwy zastrzyk wiedzy i inspiracji na powszechnie zadawane pytanie „Co dziś na obiad”?

5. Veggie runners

Jeśli ktoś lubi biegać to na stronie Veggie runners znajdzie bazę przepisów i porad dotyczących biegania i diety roślinnej. Autorkami są mama i córka, Jayne and Bibi Rodgers, które biorą udział w maratonach i pojawiły się takich publikacjach jak „Women’s Running”, „The Guardian” czy „Runner’s World”.

Swoją przygodę z blogiem rozpoczęły w latem 2012 roku, kiedy Jayne brała udział w 96-milowym biegu West Highland Way. Od tego czasu strona rozwinęła się i teraz zrzesza grono inspirujących miłośników zdrowego i aktywnego trybu życia.

6. Jamie Oliver

Z całą pewnością nie jest to jedynie bloger i nie zajmuje się tylko potrawami wege. To brytyjski kucharz, który zbudował prawdziwe imperium. Jest autorem wielu książek i programów kulinarnych. Warto jednak zaznaczyć, że jest zwolennikiem świeżych i ekologicznych produktów. Podjął walkę z przetworzoną żywnością serwowaną dzieciom, opisując swoje działania m.in. na konferencji TED: „Teach every child about food”. W 2012 jego seria dokumentalna „Żywieniowa rewolucja Jamiego Olivera” otrzymała prestiżową nagrodę Emmy Award. Na jego stronie można znaleźć dużo szybkich i zdrowych przepisów, w tym także dla wegetarian i wegan.

7. Happy cow

Jeśli ktoś chciały skosztować kuchni roślinnej, może zacząć od testowania jedzenia w restauracji. Jest to sposób na alternatywne smaki i przekonanie się, jak aromatyczna może być kuchnia roślinna. Happy cow to popularna wyszukiwarka miejsc na całym świecie, dostępna także w aplikacji mobilnej.

Znajdziemy tam także zbiór informacji na temat diety wegetariańskiej i wegańskiej, które pomogą rozwiać dużo wątpliwości.

8. Pick Up Limes

Sadia Badiei jest z wykształcenia dietetyczką i prowadzi stronę Pick Up Limes, gdzie zamieszcza wiele artykułów żywieniowych oraz wiele ciekawych video na youtube, pełnych informacji i przepisów (m.in. na zdrowe i szybkie śniadania i lunchboxy). Oferuje także spersonalizowane konsultacje dla tych, którzy potrzebują wsparcia we wkroczeniu w świat naturalnych roślinnych składników.

9. Vegan bowls

Jeśli ktoś lubi inspirować się zdjęciami podczas gotowania, to profil na Instagramie @veganbowls jest do tego idealny.

To ekscytująca kolekcja pomysłów miłośników kuchni roślinnej z całego świata

. Eksplozja kolorów skomponowanych, jak sama nazwa wskazuje,na różnego rodzaju miskach. Pokazuje, jak ciekawa może być kuchnia roślinna i jak dużo jest w tym zakresie możliwości. Na profilu możemy znaleźć link do książki, która będzie miała swoją premierę w listopadzie i zawierać będzie 100 przepisów, które będą prawdziwą ucztą nie tylko dla wegetarian.

Zobacz także

bakalie eko

10. Lulus Dreamtown

Zdjęcia na tym Instagramowym koncie to prawdziwe dzieła sztuki.

Patrząc na fotografie, z niedowierzaniem można doczytać, że wszystkie danie są wegańskie. Autorka prowadzi kanał na youtube, gdzie pokazuje jak tworzy tą wizualną ucztę.

 

Według danych ze strony WHO (World Heath Organization) jednym z głównych przyczyn większości chronicznych chorób jest zła dieta. Co więcej, zajdziemy tam także rekomendacje dotyczące zwiększenia konsumpcji warzyw, owoców, pełnych ziaren i orzechów jako trzeci wyznacznik prawidłowej diety.

Wystarczy zainspirować się proponowanymi stronami, aby zwiększać wiedzę na temat przepisów roślinnych i z łatwością można się przekonać, że takie produkty jesteśmy w stanie przyrządzać na wiele różnych, ciekawych sposób. Nie bójmy się eksperymentować i idźmy za przykładem takich fanów kuchni roślinnej jak Leonardo da Vinci czy Albert Einstein.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.