Warszawa. Przy Brackiej działa Eko Bistro. Rozmawiamy z menadżerką

Razowe makarony, gryczane naleśniki, sałatki, kremy warzywne – na takie potrawy w menu postawili twórcy Bistro Pestka. Składniki wykorzystywane do przygotowywania potraw w znacznej większości pochodzą z upraw ekologicznych – przejrzysta informacja na ten temat znajduje się w menu. Udało nam się zadać kilka pytań Sylwii Kwiatek, która jest menagerką lokalu.

Biokurier: Skąd pomysł na otwarcie eko bistro? Czy wcześniej także działali Państwo w gastronomii?

Sylwia Kwiatek: Pomysł pojawił się w wyniku zainteresowania zdrowym sposobem odżywiania. Kuchnia składająca się z ekologicznych składników o doskonałej jakości pozwala na wyeliminowanie sztucznych barwników, dodatków do żywności oraz składników modyfikowanych genetycznie. „Pestka” prowadzona jest przez firmę Art’Impression Catering posiadającą certyfikat ekologiczny na wiele dań zimnych i gorących. Zajmujemy się także cateringiem. Możemy przygotować żywność w wersji ekologicznej albo z naturalnych produktów regionalnych.

Sprawdź nasz dział: EKO RESTAURACJE

Obsługujemy lunche, przyjęcia biznesowe, czy dyplomatyczne, koktajle, bankiety, imprezy plenerowe, szkolenia, bądź imprezy integracyjne. Dostarczamy również posiłki do szkół w ramach usług oferuje profesjonalne prowadzenie stołówek szkolnych, dowożenie obiadów w lunch boxach lub serwowanie ich na miejscu. Skład posiłków uwzględnia indywidualne potrzeby dzieci, również potrawy bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie, wegetariańskie oraz eliminujące konkretne alergeny pokarmowe.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
na zdjęciu: Wrap z kurczakiem, pomidorami i rukolą

Jak oceniają Państwo warszawski rynek eko gastronomii? Czy konkurencja jest duża?

SK: Warszawski rynek gastronomiczny w tym zakresie jest bardzo wąski. Większość restauracji serwuje tylko niektóre składniki w jakości ekologicznej lub ogranicza się tylko do kilku potraw. Menu przygotowane przez bistro Pestka to potrawy w jakości ekologicznej w całym oferowanym asortymencie. Wychodzimy naprzeciw nie tylko klientom, którzy poszukują ekologicznej żywności, ale także osobom z alergiami pokarmowymi, nietolerancją laktozy, glutenu, weganom czy wegetarianom.

Jakie potrawy najchętniej wybierają klienci? Czy da się jakoś opisać przeciętnego klienta?

SK: Najchętniej wybieranymi potrawami są zupy krem, przygotowane z ekologicznych warzyw, krem z zielonych warzyw, z pomidorów, z dyni i marchwi, czy z pieczonego ziemniaka. Dużym zainteresowaniem klientów cieszy się stek z łososia serwowany na placuszkach z cukinii. Proponujemy klientom także różnego rodzaju pasty, np.: scampi, fresco, aglio-olio, matriciana. Klientki bardzo chętnie zamawiają sałatki, np. z grillowaną gruszką i kurczakiem, czy z grillowanego bakłażana z serem mozzarella.

Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się świeżo wyciskane soki oraz koktajl pomarańczowy ze spiruliną. Odwiedzający nas klienci szukają nie tylko smacznej, świeżej kuchni, ale także żywności ekologicznej zapewniającej odpowiedni, wysoki standard serwowanych potraw. Z naszej oferty korzystają osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Chętnie odwiedzają nas także klienci wybierający kuchnię wegańską czy wegetariańską.

Dziękuję za rozmowę

Menu restauracji (przy każdym ze składników znajduje się informacja czy pochodzi z uprawy ekologicznej czy tradycyjnej).  Bistro czynne jest od pn do pt w godzinach 8-20, w sobotę od 10 do 19 i w niedzielę od 12 do 19. Znajduje się przy ul. Brackiej 6/8 (w budynku PAP)

Przeczytaj także: Warszawa. Organic Corner czyli Bistro + sklep i Ekologiczne smakołyki w Green Peas eco bar&coffe .

 

Rozmawiał: Karol Przybylak (tt: @KarolPrzybylak)

Brak postów do wyświetlenia