W piątek ruszają Targi Regionalia 2015. Co w programie?

 

200 wystawców, prelekcje, degustacje, warsztaty – w najbliższy piątek w Warszawie ruszają targi Regionalia. Będziemy tam.

W trakcie trzech targowych dni będzie można przyjrzeć się bogactwu regionalnych przysmaków i tradycyjnych wyrobów z Polski i zagranicy. Zwiedzający będą mogli degustować oraz zakupić miody, wyroby mleczarskie, lokalne trunki, rozmaite wypieki oraz przetwory, pieczywo, mięsa i wędliny domowej roboty, oliwę, a także żywność ekologiczną.

Regionalia czyli smaki polskie i zagraniczne

Najbliższą edycję targów wyróżni szeroka oferta produktów z zagranicy. Goście będą mieli okazję do skosztowania specjałów z Armenii, Bułgarii, Węgier, Turcji, Austrii, Ukrainy, Włoch i Grecji. Obok żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej zaprezentują się także firmy z sektora kosmetycznego oraz twórcy rzemiosła artystycznego z wyrobami z drewna, ręcznie robioną biżuterią i odzieżą inspirowaną folklorem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Szereg warsztatów

Na Targach Regionalia 2015 zwiedzający będą mogli dowiedzieć się o tym, jakie istotne informacje zawarte są na etykietach produktów, a także nauczą się ostrożności podczas zakupów. Przeprowadzone przez Karola Przybylaka, redaktora naczelnego biokurier.pl, warsztaty pt. „Produkty ekologiczne, tradycyjne, lokalne. Gdzie szukać? Jak wybierać?  odbędą się w piątek. Będą praktycznym poradnikiem dla świadomego konsumenta. Uczestnicy nauczą się rozróżniać poszczególne produkty, przekonają się na czym polega „eko” w eko-żywności oraz poznają przepis na produkt idealny.

Sobotnia prezentacja pt. „Jak prawidłowo czytać etykiety – czytamy dla Waszego zdrowia”, uświadomi konsumentom jak ważną rolę odgrywa zwracanie uwagi na skład produktów, które kupują. Okaże się też, że „znana marka” nie oznacza lepszej. Słuchacze dowiedzą się również co sprawia, że do koszyka trafiają produkty, których nie planowali wcześniej kupić.

Podróż z Targiem Śniadaniowym

Przedstawiciele Targu Śniadaniowego zaprosi odwiedzających Regionalia do Hiszpanii, Turcji oraz Holandii. Podróż po smakach regionów rozpocznie pokaz przygotowania tortilli de patatas, potrawy, która stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek. Następnie zaserwowana zostanie dawka informacji o najsławniejszej szynce w Hiszpanii – Jamón Ibérico, a ostatnim daniem popisowym będzie zupa gazpacho.

Na deser zwiedzający przeniosą się do Turcji. Tu czekać będzie na nich baklawa, której receptura pochodzi z czasów osmańskich. W repertuarze Targu Śniadaniowego znajdzie się również warsztat i prelekcja producenta tulipanów. Opowie on o fenomenie tulipana, który doprowadził do tego, że stał się jednym z najpopularniejszych kwiatów na świecie. Zwiedzający uzyskają cenne wskazówki na temat uprawy tych roślin oraz tworzenia nowych odmian.

Co: IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015
Gdzie: Warszawa, ul. Marsa 56c w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska
Kiedy: 17-19 kwietnia 2015

Brak postów do wyświetlenia