Teraz czytasz...
W mojej francuskiej kuchni – opowieść do tradycji i miłości do domowych posiłków…
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

W mojej francuskiej kuchni – opowieść do tradycji i miłości do domowych posiłków…

Uwielbiasz książki kucharskie działające na wyobraźnię? Lubisz tradycyjne, proste i jednocześnie wykwintne dania? Zastanawiasz się dlaczego Francuzi jedząc tyle pyszności nie mają problemów z nadwagą i w kilka chwil potrafią wyczarować pyszny posiłek? Odpowiedzi na te, jak i wiele pytań dotyczących tajników francuskiej kuchni znajdziesz w książce Susan Herrmann Loomis „W mojej francuskiej kuchni – opowieść do tradycji i miłości do domowych posiłków”.

„W mojej francuskiej kuchni” jest zaproszeniem Czytelnika do przeżycia kulinarnej opowieści pełnej smaku, ciekawych receptur, tajników i sprawdzonych rad francuskich przyjaciół autorki. Ona sama jest emigrantką, która od dwudziestu lat mieszka w normandzkim miasteczku Louvriers i oprócz warsztatów kulinarnych które prowadzi, pisze artykuły i książki kulinarne, niejednokrotnie nagradzane i cieszące się sporą popularnością. Bacznie obserwując swych przyjaciół udowadnia, że gotowanie, a także jedzenie w stylu francuskim to sama radość i szczęście.

Pomiędzy opowieść o gotowaniu i zwyczajach kulinarnych swoich francuskich przyjaciół, autorka wplotła 85 sprawdzonych przepisów, m.in. na małże w sosie winegret, omlet ze śmietaną i ziołami, ciastka francuskie z jabłkami, pierś z kurczaka w syropie pomarańczowym, sałatę z klasycznym winegretem, sałatkę z roquefortem i orzechami, tatrę z rabarbarem i imbirem i wiele innych.

Książka i zamieszczone w niej receptury są proste w przygotowaniu. Przy poszczególnych przepisach znajdują się uwagi i historie ich powstania. Dany przepis jest dokładnie i szczegółowo opisany tak by nawet kulinarny laik potrafił zrobić daną potrawę. Jednocześnie wszystkie przepisy pozwalają stworzyć wyszukane dania nadające się zarówno na codzienny obiad jak i na większą imprezę. Przy tym pamiętać trzeba, że naród francuski jest oszczędny, dlatego autorka pokazuje, że warto kupować „z głową” i sezonowo. Przekonuje, że warto tworzyć potrawy „z resztek”, czyli wartościowego składnika, „z którego powstanie coś finezyjnego i doskonałego jednocześnie”. Uświadamia dlaczego warto kupować od lokalnych rolników na targu lub ryneczku i dlaczego warto przygotowywać sezonowe menu – takie na poszczególne 12 miesięcy znajdziecie na końcu książki.

„W mojej francuskiej kuchni” ta nietypowa książka kucharska bowiem nie zawiera fotografii, a prawie 400 stron tekstu. Nie kusi obrazkami, ale przekonuje, że każdy może gotować po francusku. Bo jak podkreśla autorka Susan Herrmann Loomis „Umiejętność gotowania jak Francuzi, we francuskiej kuchni, to najkrótsza droga do szczęścia, odczuwania przyjemności i pysznej zabawy!”

Zobacz także

sałatka z mango na białym talerzu widok z góry

Czytajwkuchni.pl to partnerski sklep Biokuriera. Kupując „W mojej francuskiej kuchni” do 31.08.2016 zyskacie przydatny w kuchni stojaczek na książki kucharskie.

WYDAWNICTWO: LITERACKIE, LICZBA STRON: 396 FORMAT: 14,7 X 20,7 OPRAWA: MIĘKKA

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.