Poradnik dla piekarzy, cukierników i lodziarzy „Mistrz Branży” w aktualnym numerze wiele miejsca poświęca rynkowi ekologicznego pieczywa, które przedstawia jako ciekawą niszę do zagospodarowania przez rzemieślnicze piekarnie. Przeczytać można rozmowę z ekopiekarzem Bogdanem Smolorzem, przygotowany przez Biokuriera raport dotyczący eko rynku a także informacje dotyczące certyfikacji.
Z tego artykułu dowiesz się:
Trzeba zadać sobie trud
-Dzisiaj wszyscy wypiekają zgodnie z tradycją, tylko nie wiadomo czyją; wszyscy robią na zakwasach – tylko nikt nie pisze, że z worka, i absolutnie wszyscy robią bez chemii, a jednocześnie magazyny wysokiego składowania pełne są polepszaczy, miksów itp. Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie występuję przeciwko gotowym mieszankom czy substancjom dodatkowym, tylko przeciwko temu, że piekarze i cukiernicy nie deklarują tego – powiedział w bardzo ciekawym wywiadzie „Trzeba zadać sobie trud” Bogdan Smolorz. (s. 8).
O jego eko piekarni pisaliśmy już w Biokurierze: Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie opolskim!
Rynek ekopieczywa jak dobry chleb – rośnie powoli
Przybywa konsumentów żywności ekologicznej, rynek rośnie w tempie ok. 25% rocznie. Zielony trend nie omija produktów piekarniczych i cukierniczych. Tworzy się atrakcyjna nisza, ale by ją zagospodarować trzeba sporo wiedzy, rozwagi i determinacji – pisze z kolei Karol Przybylak, redaktor naczelny biokurier.pl w tekście „Rynek ekopieczywa jak dobry chleb – rośnie powoli”. (s.14)
Certyfikacja na rynku eko pieczywa
Na s 18. o kwestiach prawnych związanych z certyfikacją ekologicznych piekarni pisze Dorota Kowalewska z BioCert Małopolska. Zachętą może być podsumowanie tego tekstu: „Jak się okazuje produkcja wyrobów ekologicznych nie jest skomplikowana, ale wymaga więcej staranności. Wynagrodzeniem za poniesiony trud w uzyskaniu certyfikatu ekologicznego będzie satysfakcja klienta.
Więcej w najnowszym (maj-czerwiec 2014) numerze czasopisma Mistrz Branży, www.mistrzbranzy.pl . W następnym numerze Mistrza Branży przeczytać będzie można tekst Karola Przybylaka dotyczący rynku na produkty z amarantusa.
Przypominamy, że sporo miejsca tematyce chleba poświęciliśmy też w aktualnym numerze drukowanego Biokuriera. Zapraszamy do lektury tekstu „O chlebie smacznym i zdrowym”.