Francja. W Marsylii udział żywności BIO w stołówkach wzrośnie do 30%!

16 maja 2011 r. rada miejska w Marsylii zobowiązała się do zwiększenia o 30 % udziału ekologicznych produktów w miejskich stołówkach. Dotyczy to prawie 45.000 posiłków wydawanych każdego dnia.

 

Nowe regulacje nałożone przez radę miasta zapewnią rozwój ekologicznej społeczności, produkującej żywność lokalnie i przyczynią się do popularyzacji BIO żywności. Ekologiczny chleb będzie np. wypiekany tylko przez lokalną społeczność, a składniki mają pochodzić wyłącznie od regionalnych dostawców.

Decyzja o zwiększeniu udziału BIO produktów przyniesie same korzyści, gdyż w skład menu np. nie będą wchodzić jajka z oznaczeniem „3”, olej palmowy oraz najróżniejsze tłuszcze utwardzone. Drób będzie musiał pochodzić z Francji i mieć francuskie certyfikaty. Ustawa kładzie nacisk również na kwestie ochrony środowiska i recycling. Zapisy przewidują również komponowanie specjalnych posiłków dla wegetarian.

Niniejsza decyzja jest sukcesem francuskiego WWF, które od około 2 lat prowadziło kampanie „Tak dla BIO w mojej stołówce” oraz „Zmieńmy stołówkę”. Stowarzyszenie zaprasza wszystkich mających wpływ na zmianę prawa o włączenie się do podobnych akcji i potraktowanie ich jako punkt wyjścia, a nie wynik najróżniejszych zmian.  

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Źródła: www.bio-marche.info oraz www.ouiaubiodansmacantine.fr

 

Udostępnij artykuł swoim znajomym:




Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)


 


<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

Brak postów do wyświetlenia