USA. Żywność eko sprzedaje się coraz lepiej

Sprzedaż żywności ekologicznej (zwłaszcza surowców rolnych) w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych rośnie – czytamy w raporcie specjalistycznego magazynu The Produce News.

 – Pomimo tego, że nie mamy jeszcze kompletnych danych, wiemy już, że sprzedaż ekologicznych owoców i warzyw wzrosła o 11,7% w 2011 roku – mówi Barbara Haumann z Organic Trade Association. „Prognozujemy też wzrost o 11% w roku 2012. Oczywiście nie potwierdzimy tego przed zebraniem wszystkich danych”.

Scott Mabs, dyrektor ds. marketingu w Homegrown Organic Farms in Porterville (Kalifornia, USA), mówi natomiast o poczuciu stabilności w sprzedaży produktów ekologicznych, nawet w najgorszym dla ekonomii czasie kryzysu.

Już wkrótce, w trakcie Targów BioFach (13-16 lutego 2013, Norymberga) poznamy więcej informacji na temat sprzedaży żywności ekologicznej w 2013 roku. Będziemy o tym pisać w Biokurierze.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Źródło: organic-market.info / OTA

Brak postów do wyświetlenia