USA: Pierwsza na świecie wódka FAIRTRADE

Wódka wytworzona z Quinoa i posiadająca certyfikat FAIRTRADE pojawiła się na rynku amerykańskim. Ziarna quinoa zostały wykorzystane do wytwarzania “wody ognistej” po raz pierwszy. Po raz pierwszy także certyfikat FAIRTRADE przyznano wódce.

 

Artykuł ma charakter ciekawostkowo – informacyjny. W żadnej mierze nie jest zachętą do spożywania alkoholu.

 

Producent alkoholu, Firma Fair Trade Spirits nawiązała współpracę z posiadającymi certyfikat Sprawiedliwego Handlu boliwijskimi  rolnikami ze spółdzielni ANAPQUI. Innowacyjny produkt jakim jest wódka FAIRTRADE  z quinoa próbuje skorzystać z połączenia tradycyjnych technik uprawy quinoa, szybko rozwijającego się rynkiu Sprawiedliwego Handlu i popularności napojów spirytusowych.

 

Współpraca ze spółdzielnią ANAPQUI ma na celu umożliwienie rolnikom wykorzystanie technik rolniczych, które zapobiegają erozji gleby, poprawy żyzności gleby i promowanie naturalnej roślinności. Od 1998 r. quinoa uprawiana jest tu zgodnie z metodami ekologicznymi, a od 2001r. także z regułami Sprawiedliwego Handlu.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Mimo, że do jej wytwarzania wykorzystują się ekologiczną quinoa, wódka wytwarzana przez Fair Trade Spiritus nie posiada jednak certyfikatu ekologicznego. Warto pamiętać, że w systemie ekologicznym oddzielnej certyfikacji poddać musi się każdy z podmiotów składających się na łańcuch produkcji żywności, np.: rolnik, przetwórstwa i dystrybutor.

Artykuł ma charakter ciekawostkowo ? informacyjny. W żadnej mierze nie jest zachętą do spożywania alkoholu.

Więcej informacji: www.fairtradespirits.com, www.bio-info.cz

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżaco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!

 


 

{jcomments on}

Brak postów do wyświetlenia