Unia Europejska – USA. Jest porozumienie w sprawie żywności ekologicznej

 Od dnia 1 czerwca 2012 r. produkty ekologiczne posiadające certyfikaty wydane w Europie lub w Stanach Zjednoczonych będą mogły być sprzedawane jako ekologiczne w obu tych regionach – to efekt porozumienia, które ogłoszono 15 lutego w Norymberdze w trakcie Targów BioFach.

 

Oficjalne pisma potwierdzające zawarcie wspomnianego partnerstwa zostały podpisane w Norymberdze w Niemczech w dniu 15 lutego 2012 r. przez Daciana Cioloşa, komisarza UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Kathleen Merrigan, wiceministra rolnictwa USA i Ambasadora Isi Siddiqui, głównego negocjatora USA w sprawach rolnych i przedstawiciela USA ds. handlu.

Niniejsze porozumienie przynosi podwójną wartość dodaną. Z jednej strony, rolnicy i producenci żywności ekologicznej będą korzystać z łatwiejszego dostępu zarówno do amerykańskiego, jak i do unijnego rynku, dzięki mniejszym obciążeniom biurokratycznym i niższym kosztom, co zwiększy konkurencyjność tego sektora. Z drugiej strony poprawi się przejrzystość w zakresie norm ekologicznych i zwiększy zaufanie konsumentów do naszej ekologicznej żywności i produktów oraz ich rozpoznawalność” stwierdził komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Dacian Cioloş.

„Partnerstwo to otwiera przed rolnikami prowadzącymi gospodarstwa ekologiczne oraz przedsiębiorstwami ekologicznymi po obu stronach Atlantyku całe spektrum nowych możliwości rynkowych” powiedziała Kathleen Merrigan, wiceminister rolnictwa USA.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

USA to największy partner handlowy krajów z Unii Europejskiej, z udziałem 14,4 proc., tuż przed Chinami z 13,8 proc. Na USA i kraje UE przypada aż 90 proc. wysokości całej sprzedaży żywności ekologicznej.

 

Do tej pory rolnicy i przedsiębiorstwa, które chciały prowadzić handel żywnością ekologiczną po obu stronach Atlantyku musiały starać się o otrzymanie oddzielnych certyfikatów, co oznaczało podwójne opłaty, kontrole i formalności. Partnerstwo eliminuje te bariery. Wszystkie produkty spełniające warunki partnerstwa mogą być wprowadzane do obrotu i znakowane jako certyfikowane ekologiczne produkty, mięso, zboże czy wino.

 

Chociaż występują niewielkie różnice pomiędzy normami ekologicznymi obowiązującymi w USA i Unii Europejskiej, obie strony zgodnie stwierdziły, że ich programy są równoważne z wyjątkiem zakazu stosowania antybiotyków. Amerykańskie przepisy prawne w zakresie rolnictwa ekologicznego zakazują stosowania antybiotyków, z wyjątkiem kontroli bakteryjnych zakażeń inwazyjnych (zarazy ogniowej) w ekologicznych sadach jabłoniowych i gruszowych. Unijne przepisy w zakresie rolnictwa ekologicznego zezwalają na stosowanie antybiotyków wyłącznie do leczenia zakażonych zwierząt. W odniesieniu do wszystkich produktów będących przedmiotem obrotu w ramach tego partnerstwa, urzędnicy wydający certyfikaty muszą sprawdzić, że żadne antybiotyki nie były stosowane z jakichkolwiek powodów.

Ponadto żywność ekologiczna sprzedawana w ramach tego partnerstwa muszą być wysyłane z zastosowaniem ekologicznego świadectwa wywozowego. Taki dokument będzie zawierał informacje na temat miejsca produkcji, jednostki certyfikującej ekologiczność produktu, kontroli, czy nie były stosowane zabronione substancje i metody, oświadczenie, że warunki partnerstwa zostały spełnione, oraz będzie umożliwiał identyfikowalność produktów wprowadzanych do obrotu.

W chwili obecnej porozumienie obejmuje tylko żywność ekologiczną wywożoną ze Stanów Zjednoczonych lub Unii Europejskiej i tam certyfikowaną.

Źródło: Europa.eu


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia