Tyg. Powszechny o eko chlebie Hrubym i eko gospodarstwie w Grzybowie

Smak wspólnoty to tytuł artykułu poświęconego chlebowi Hruby oraz postaci Petera Stratenwerth – rolnika ekologicznego, Szwajcara, który na stałe osiedlił się w Polsce.

Cała historia przedstawiona w reportażu rozpoczyna się jeszcze w l. 90 gdy w warszwskim Ośrodku Kultury „Ochota” działał Klub Zdrowego Odżywiania. Spotkaniom jego członków towarzyszył niewielki kiermasz żywności ekologicznej.

Jednym z rolników oferujących tam swoje produkty był Peter Stratenwerth z Grzybowa, który do Polski przyjechał po praktykach u szwajcarskich rolników ekologicznych.

Tutaj także poznał swoją żonę, Ewę Smuk – Stratenweth.Od tego czasu wiele się zmieniło. Chleb Hruby dostępny jest w wielu delikatesach i eko sklepach, w gospodarstwie w Grzybowie otwarto także nowoczesną serowarnię a tuż obok działa Ośrodek Edukacji Ekologicznej. Cały artykuł dostępny jest w aktualnym numerze Tygodnika Powszechnego (nr 32, 3291) w dziale ZMYSŁY.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zapraszamy także do biokurierowych relacji z wizyty w Grzybowie:

Eko gospodarstwo w Grzybowie prezentowane było takze na łamach Eko Arki, a przepis Petera Stratenwerth na eko ser znaleźć można w książce Wytwarzamy Ekologiczny Ser.

Brak postów do wyświetlenia