Twarda woda a zdrowie

W czasach powszechnego reklamowania zmiękczania do wody warto pamiętać, że to właśnie twarda, a nie zmiękczona woda, może korzystnie wpływać na nasze zdrowie – uważają przedstawiciele kampani Woda dla zdrowia.


W reklamach i artykułach sponsorowanych na temat stosowania zmiękczaczy do wody w gospodarstwach domowych zwraca się uwagę na szkodliwość osadu znajdującego się w urządzeniach łazienkowych i kuchennych oraz na zdrowie ludzi. Materiały poparte są zdjęciami czyściutkich i błyszczących kranów, pryszniców i innych urządzeń gospodarstwa domowego oraz pokazują uśmiechnięte twarze osób, które skorzystały już, z dobrodziejstwa urządzeń zmiękczających wodę i zachęcają do ich kupowania.

Zmiękczanie wody ma sens, przy używaniu jej do zasilania urządzeń przemysłowych oraz w gospodarstwie domowym, gdzie wody używa się do takich urządzeń jak pralki, zmywarki do naczyń, żelazek itp., oraz do kąpieli i zasilania centralnego ogrzewania, ale nie… gdy chcemy wodę pić.

Jak czytamy w komunikacie programu Woda dla zdrowia: – Zmiękczenie wody powoduje pozbywanie się z niej magnezu i wapnia niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ich organizmu. To właśnie one w wodzie są dobrze przyswajalne przez organizm, bo są w formie zjonizowanej, nie związanej w związki kompleksowe, jak to ma miejsce w wielu produktach żywnościowych.

Badania naukowe dowodzą, że dzięki twardej wodzie, czyli tej zawierającej magnez i wapń zmniejsza się ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i inne schorzenia kardiologiczne. Ale reklama tego nie uwzględnia, bo nie chodzi tu o zdrowie konsumenta, ale żeby zakupił reklamowane mu urządzenie.

Źródło: www.wodadlazdrowia.pl