Tradycyjne wędzone wędliny. Minister uspokaja, małopolscy przetwórcy powołują Komitet Obrony Wędlin…

Tradycyjne wędzenie w zgodzie z nowymi unijnymi normami będzie zapewnial kilka dni temu w trakcie konferencji prasowej  minister Kalemba. Nie uspokoiło to małopolskich masarzy, którzy powołali Komitet Obrony Wędlin.

Konferencja prasowa ministra rolnictwa Sławomira Kalemby odbyła się 15 stycznia 2014. Minister zwrócił uwagę, że Rozporządzenie Komisji (UE) (nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych ) nie zakazuje wędzenia oraz nie zakazuje tradycyjnych metod wytwarzania żywności.  Minister zapowiedział, że Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizuje spotkanie z udziałem ministra zdrowia oraz z przedstawicielami producentów w sprawie nowego prawa a także przeprowadzi cykl szkoleń, które mają pomóc przetwórcom w działaniach dostosowawczych.

Szef resortu rolnictwa zwrócił przy tej okazji uwagę na kolejny fakt konieczności powołania jednej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności, gdyż w chwili obecnej za produkcję odpowiada inspekcja weterynaryjna, ale już za produkt w sklepie czy hurtowni inspekcja sanitarna. Tutaj aż prosi się o uwagę (która jednka z ust ministra nie padła), że zamieszanie wokół beznoapirenu prowadzi do wniosku, że podobne niedociągnięcia występują na szczeblu ministerialnym gdyż zgodnie z opinią ministra kwestia dopuszczalnego poziomu benzoapirenu leżała w gestii Ministerstwa Zdrowia tymczasem jej faktyczny efekt ma wpływ m.in. na polskie przedsiębiorstwa branży spożywczej – a to domena Ministerstwa Rolnictwa.

Zdania co do wpływu nowych regulacji na legalność i możliwość wędzenia metodami tradycyjnymi są podzielone. Zapewnienia ministra nie uspokoiły części przetwórców, którzy zdecydowali się na powołanie Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie. Jak informuje portal  potrawyregionalne.pl , organizacja ta ma działać na rzecz przedłużenia okresu przejściowego dla obowiązywania dotychczasowego poziomu (5,0) mikrogramów/kg benzo(apirenu) w wędlinach oraz utrzymanie tego limitu dla produktów wędzonych tradycyjnie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W całym tym zamieszaniu fakt, że 97 zakładów wędliniarskich i masarskich z Małopolski nawiązało współprace w celu obronnych własnych interesów jest na pewno budujący. Na pewno szkoda, że do tak rzadkiego w Polsce przykładu współpracy doszło tak późno i w obliczu potencjalnego zagrożenia.

O sprawie unijnego rozporządzenia dot. m.in. wędzonych wędlin pisaliśmy już wcześniej w tekście Czy tradycyjne i ekologiczne wędzone wędliny znikną?

Przytaczaliśmy też treść oświadczenia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Karol Przybylak

źródła:

Prezentacja z konferencji prasowej ministra do pobrania na stronie ministerstwa
Informacja dotycząca Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie na portalu potrawyregionalne.pl

Brak postów do wyświetlenia