Składniki:
200 g ziaren: płaskurki lub orkiszu BIO
400 g dojrzałych pomidorów lub 1 puszka i 150g koncentratu pomidorowego BIO
Szklanka domowego pomidorowego soku BIO
60-90 g wędzonego boczku BIO
Tarty ser np. parmezan lub mozzarella BIO
2-3 ząbki czosnku BIO
1 średnia cebula BIO
Mały pęczek pietruszki BIO
Świeże lub suszone listki bazylii BIO
Kilka gałązek tymianku BIO
Łyżeczka majeranku, ziół prowansalskich i czosnku granulowanego BIO
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziarna płaskurki lub orkiszu należy dobrze oczyścić, wybierając zanieczyszczenia: zabrudzenia, plewy, kamyki itd. Dobrze przepłukać, najlepiej kilka razy, by następnie pozostawić ziarna do namoczenia na minimum osiem godzin. Najlepiej przygotować ziarno dzień wcześniej i pozostawić w wodzie przez całą noc.
Gdy będzie gotowe, trzeba posiekać boczek i wrzucić na spód garnka, w którym będzie gotowana zupa. Boczek podsmażyć, dodać tymianek, drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki lub zmiażdżone ząbki czosnku. Kiedy wszystko zacznie się rumienić, zdjąć z ognia, dodać posiekane i pozbawione skórki pomidory (lub pomidory z puszki i koncentrat), pomidorowy sok, natkę pietruszki oraz bazylię. Zupę zagotować dopełniając wodą. Gdy całość zacznie wrzeć dodać namoczone i odcedzone ziarna płaskurki lub orkiszu. Zupę gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, często mieszając i sprawdzając smak (gdy potrawa jest zbyt gęsta można dolać przegotowaną wodę lub sok pomidorowy).
Po zagotowaniu zupę można odstawić na godzinę lub od razu podawać. Danie można wzbogacić tartym parmezanem lub mozzarellą.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!