TNS Polska: 30% Polaków deklaruje, że kupuje żywność ekologiczną

1/3 polskich konsumentów deklaruje, że kupuje żywność ekologiczną – takie są wyniki badań przeprowadzonych przez TNS Polska. Ankieterzy pytali także gdzie kupujemy eko żywność i czy umiemy ją rozpoznać. Jakie są wyniki?

4% przepytanych osób deklaruje, że żywność ekologiczna jest podstawą ich diety, pozostałe 26% twierdzi, że sięga po certyfikowaną żywność bio nieregularnie, ale chciałaby to robić częściej.

Gdzie najczęściej Polacy kupują ekoprodukty?

Wyniki badań wskazują, że są to specjalistyczne sklepy z żywnością ekologiczną (47%). 27% Polaków eko żywność nabywa w sprzedaży bezpośredniej z gospodarstwa lub od rolnika ekologicznego,  22% robi to na targowisku lub bazarze a 16% w hipermarketach. 3% ankietowanych wskazało sklepy internetowe jako źródło zaopatrywania w żywność ekologiczną.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Żywność eko z dyskontu?!

Co ciekawe wśród odpowiedzi wymieniane były także dyskonty (5%), które certyfikowane produkty ekologiczne oferują w ilości znikomej (ostatnio z BIO „eksperymentuje” Lidl) lub w ogóle… I tu właśnie tkwi jeden z problemów polskiego eko rynku. Choć wielu Polaków wie czym jest żywność ekologiczna (wg badań 62% rozumie ten termin jako żywność wyprodukowaną bez użycia środków chemicznych) to znacznie gorzej jest z rozpoznawaniem unijnego eko logo i innych oznakowań związanych z certyfikacją. Możliwa jest więc sytuacja, że osoba deklarująca kupowanie żywności ekologicznej w sklepie wybiera produkty konwencjonalne będąc przekonaną o ich ekologiczności. Warto więc zachować lekki dystans w odniesieniu do 30% z nagłówka, ale z pewnością nie można zignorować rosnącego trendu i zainteresowania eko stylem życia.

Podsumowując wyniki badania opinii dotyczące żywności ekologicznej warto zwrócić uwagę na istniejącą potrzebę informacji i edukacji – komentuje Urszula Krassowska, Account Director TNS Polska – Wiele osób przyznaje się wprost do zbyt małej wiedzy w tej dziedzinie. Choć większość Polaków nie ma trudności z określeniem, czym jest żywność ekologiczna, to jednak tylko wąska grupa zwraca uwagę na certyfikaty wyróżniające ten typ żywności.

Kto kupuje żywność eko?

Warto także przyjrzeć się strukturze społecznej osób zainteresowanych żywnością ekologiczną. Zainteresowanie żywnością ekologiczną wzrasta wraz z wykształceniem (jej zakup deklaruje 15% osób z wykształceniem podstawowym, 23% z zawodowym, 37% ze średnim i 41% z licencjackim i wyższym) oraz wysokością zarobków. Co ciekawe wg badań najwięcej konsumentów eko żywności jest w miastach od 100 000 do 500 000 mieszkańców (39%), a nie w największych aglomeracjach (27%).

Dlaczego kupujemy żywność ekologiczną?

Wśród motywów wyboru żywności ekologicznej najczęściej wskazywany był smak. O lepszym smaku i zapachu mówiło 42% badanych. – Jeśli ktoś tylko poznał żywność organiczną, zasmakował w tych produktach, będzie chciał jadać tak częściej. Te produkty bronią się same i są dla siebie najlepszą reklamą – zauważa Sławomir Chłoń prezes Organic Farma Zdrowia, która zleciła przeprowadzenie badań. – To swoisty ewenement w skali światowej.W większości badań przeprowadzanych w innych krajach pierwszym powodem wybierania produktów organicznych są ich walory zdrowotne – dodaje.

Na troskę o zdrowie zwróciło uwagę 39% respondentów a 29% podkreśliło pełną wartość produktów. Konsumenci zwracają uwagę także na jakość. Pewność z czego i jak zostały wytworzone kupowane produkty wymieniło 24% badanych (konsumenci mogli wskazywać kilka motywów stąd wyniki nie sumują się do 100%).

Metodologia badań

Badanie ilościowe wykonane zostało przez Zespół Badań Społecznych OBOP w TNS Polska w dniach 10-13 maja 2012 roku techniką wywiadu bezpośredniego wspomaganego komputerowo (CAPI) na reprezentatywnej, losowo wybranej próbie 1000 Polaków w wieku 15 i więcej lat. Maksymalny błąd oszacowania dla całej próby +/- 3,1%. W dalszej części badań wzięło udział 120 mieszkańców największych polskich miast (powyżej 500 tys. ludności).Badania TNS przeprowadzone zostały na zlecenie Organic Farma Zdrowia.

Przeczytaj także:

oprac. K. Przybylak

źródło: mat. prasowe Organic Farma Zdrowia

Brak postów do wyświetlenia