Tarnogród. Powstała nowoczesna przetwórnia dla eko owoców

3 tys. ton owoców z gospodarstw ekologicznych przetwarzanych będzie w nowej przetwórni w Tarnogrodzie. To największe tego typu przedsięwzięcie w Europie Środkowo – Wschodniej.

Inwestycję, której koszt wyniósł ok. 20 mln. zł. uruchomiła w środę w Tarnogrodzie (Lubelskie) spółka Bioconcept-Gardenia. Przedsiębiorstwo ściśle współpracuje z grupą producencką Bio-Food Roztocze, do której należą rolnicy ekologiczni z województw lubelskiego i podkarpackiego. To właśnie dzięki temu na realizację inwestycji udało się pozyskać 50% wsparcia ze środków unijnych. Więcej o grupie Bio-Food Roztocze przeczytać można na łamach czasopisma Eko Arka w artykule: Barwy zdrowia w Tarnogrodzie (nr 1/2011).

W skład przetwórni wchodzi hala produkcyjna z tunelem do mrożenia owoców, dwie komory chłodnicze i magazyny. Powierzchnia kompleksu wynosi 5 tys. metrów kwadratowych. W zakładzie mrożone będą głównie maliny, a także truskawki, porzeczki i rabarbar. Planowana jest dalsza rozbudowa budynków.


Zgodnie z zapowiedziami przedstawicieli Bio Concept zakład w Tarnogrodzie będzie kupował owoce od stu rolników zrzeszonych w grupie producenckiej Bio-Food Roztocze oraz od pół tysiąca innych rolników z Lubelszczyzny i Podkarpacia, wśród których także są producenci certyfikowanej żywności ekologicznej.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

źródło: Portal Spożywczy

Brak postów do wyświetlenia