Szukasz zakwasu? Sprawdź zakwasową mapę Polski

W przestworzach Internetu znaleźliśmy dziś nową, bardzo ciekawą inicjatywę – Zakwasową Mapę Polski! Znaleźć tam można domowych piekarzy chętnych by podzielić się zakwasem.

Jeżeli natomiast sami posiadacie zakwas, którym chcielibyście się podzielić możecie dodać swoje namiary do mapki (zostaną naniesione z pewnym opóźnieniem) . Wkrótce na stronie mają także pojawić się wypieki.

Inspiracją do tej inicjatwy stał się podobny projekt, który z dużym powodzeniem przeprowadzono w Czechach. Autorkami pomysłu są trzy bloggerki kulinarne: trzech blogów: Stoliczku, nakryj się!, Makagigi i 55 pierników i Gotuje, bo lubi!

Serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki za powodzenie inicjatywy! Jest ona bardzo cenna bo najlepszy zakwas to taki, który już “trochę popracował” i dobrze wziąć go od kogoś doświadczonego. Tymczasem brak zakwasu to dla wielu osób kluczowa bariera w rozpoczęciu przygody z domowym wypiekiem chleba. Teraz już wymówki nie ma 😉 a jak widać na mapce dostępnych adresów już sporo…

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Więcej szczegółów i informacji na: http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/

Jak odżywiać zakwas?

Gdy już “przejmiecie” zakwas pamiętajcie o tym by go odżywiać. Najlepiej skonsultować się w tym zakresie z osobą, która Was obdarowała, ale ogólna zasada to dodanie ok. 100 g mąki (tego samego typu co ta, na której bazie powstał zakwas – pytajcie o to!) i 100 ml wody do zakwasu i wymieszanie całości.

Zakwas z pewnością przyda Wam się do wypieku domowych chlebów. Jeden z przepisów w najbliższym letnim numerze Biokuriera (już w czerwcu)! Można także zajrzeć do działu z EKO PRZEPISAMI, przykładowy tu: Chleb na zakwasie

Przy okazji polecamy książkę

Pieczemy ekologiczny chleb 

 

fot. zrzut ekranu z bloga http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/

Brak postów do wyświetlenia