Szukasz pomysłu na bezglutenowe danie? Mamy 2 propozycje

 

-tekst sponsorowany-


Kasza gryczana z zieloną soczewicą i orzechami nerkowca a na deser ciasto jaglane – brzmi kusząco. Zwłaszcza, że część składników dostępnych jest w promocyjnych cenach.

Oto przepisy:

Kasza gryczana z zieloną soczewicą i orzechami nerkowca

Składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej BioHarmonie
– 1 szklanka zielonej soczewicy bezlgutenowej
– garść orzechów nerkowca bezglutenowych
– 1 cebula
– 3 marchewki
– 1 batat
– 2 korzenie pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– łyżka oleju kokosowego bezwonnego
– 1/2 łyżeczki czarnuszki
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka kurkumy zmielonej
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kosteczkę wrzucić na rozgrzany olej do garnka o grubym dnie. Warzywa obrać pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Podsmażać razem prze kilka minut aż lekko zmiękną. dodać soczewicę, kaszę gryczaną, orzechy i przyprawy i zalać około 1 litrem wrzącej wody. dusić około 20 minut. Podawać na ciepło.

Ciasto jaglane – jagielnik

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta jaglanego – mieszanki
– 2 jajka “0”
– 6 łyżeczek miodu (lub syropu klonowego)

Sposób przygotowania:
Kaszę z opakowania dwukrotnie sparzyć wrzątkiem, następnie przesypać do garnka, dodać 200ml wody i 300ml mleka (może być roślinne), gotować pod przykryciem około 10 minut. Po ugotowaniu zostawić jeszcze kaszę pod przykryciem na około 5 minut. Następnie wsypać zawartość drugiego woreczka z suszonymi owocami i wymieszać. Kaszkę pozostawić do ostygnięcia, dodać potem do niej dwa żółtka i miód. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z przygotowaną wcześniej masą. ciasto piec w piekarniku przez około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. C, do uzyskania złotego koloru.