Składniki (na spód ciasta):
1,5 szkl. mąki BIO (mieszanka: graham, pszenno-żytnio-orkiszowej), pół kostki masła BIO, 1/3 szkl. cukru brązowego/trzcinowego BIO, 1 jajko BIO, 1 łyżka gęstej śmietany 18% BIO, 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
Składniki na kruszonkę: ½ kostki masła BIO, 1-1,5 szkl. mąki (mieszanka jw. , z dodatkiem otrąb ew.), 1/3-1/2 szkl. cukru brązowego/trzcinowego BIO, cukier waniliowy BIO
oraz:
8-10 średniej wielkości jabłek (najlepiej o kwaskowych posmaku, mogą być jabłka dawnych odmian: antonówka i Landsberska), masło BIO i bułka tarta (lub otręby) BIO do wysmarowania/posypania blachy
Sposób przygotowania:
Składniki przeznaczone na dolną warstwę ciasta dobrze wyrabiamy na jednolitą masę.W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest klejące (ciasto będzie mniej klejące, jeśli dodamy masło prosto z lodówki i bardziej gęstą śmietanę). Odstawiamy na (co najmniej) 30-40 minut do lodówki – po wyłożeniu, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy na wysmarowaną masłem, posypaną bułką tartą (lub otrębami) blachę.
Obrane jabłka kroimy w ćwiartki i układamy jedno przy drugim na warstwie ciasta (jeśli lubimy cytrynowy posmak – możemy wcześniej, zetrzeć na drobnych oczkach, trochę skórki z BIO cytryny).
Składniki na kruszonkę wyrabiamy tworząc drobne okruchy, którymi posypujemy jabłka.
Pieczemy godzinę w temperaturze 180st.
Podajemy na ciepło lub schłodzoną.
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”. Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!
Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!