Szarlotka ekologiczna to nasza propozycja na światęczny (jutro 11 listopada) deser. Dziś piszemy o dawnych odmianach jabłek, dlatego polecamy właśnie takie, np.: Antonówkę i Odmianę Landsberską.
Antonówka to dawna odmiana jabłek o kwaskowatym smaku. Ma wyraźnie kwaskowaty smak dlatego świetnie nadaje się nie tylko na szarlotkę, ale także na kompoty, przeciery, moszcz, susz.
Odmiana Landsberska osiąga dojrzałość zazwyczaj pod koniec września, owoce są dostępne do końca grudnia. Świetnie nadaje się na szarlotkę oraz dżęmy i moszcz.
A więc…smacznego, polecamy nadesłany przez naszą czytelniczkę: Przepis na szarlotkę ekologiczną
Więcej informacji na temat wspomianych dwóch odmian jabłoni znaleźć można w książce R. Sobieralskiej i J. Pająkowskiego – Tradycyjne Sady Przydomowe wydanej przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.
Przeczytaj o zaletach zdrowotnych dawnych odmian jabłe.