Syrop z mniszka gdy dolega kaszel

blank

Żółto kwitnący mniszek, czyli popularny mlecz, w medycynie ludowej wykorzystywano do sporządzania domowych leków pomocnych w chorobach dróg oddechowych, wątroby, skóry, przemiany materii. Oto jeden z przepisów.

Należy zebrać około 350 główek mlecza albo 5–6 garści koszyczków mniszka. Kwiaty rozłożyć cienko na kilka godzin na płótnie, by wyszły czarne robaki. Potem włożyć do garnka i zalać 1,5 litra wody. Podgrzać powoli do wrzenia. Gotować na małym ogniu, najlepiej nie dopuszczając do wrzenia przez pół godziny. Następnie przecedzić, solidnie odcisnąć i dodać 1,5–2 kg cukru oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny.

 

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ewentualnie trochę kwasku cytrynowego. Ponownie ustawić na ogniu i gotować wolno na małym ogniu kolejne 2 godziny. Co pewien czas oziębiać i sprawdzać konsystencję syropu. Nie może być ani za gęsty, ani za rzadki, bo wtedy może skwaśnieć. Syrop zlać do słoików i odstawić w ciemne, suche miejsce. Jadać dwie, trzy łyżeczki dziennie.

Przepis pochodzi z książki Sławne Uzdrawiające Kuracje Naturalne Zbigniewa Przybylaka.

Tom I tej pozycji jest akutalnie dostępny w kioskach RUCH i GARMOND PRESS. II część pojawi się w maju, ale już teraz można ją zamówić w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj: Sławne Uzdrawiające Kuracje Naturalne

Mniszek lekarski posiada także zastosowania kulinarne. Więcej w artykule: (Jadalne) chwasty na stół…

Brak postów do wyświetlenia