Teraz czytasz...
Syrop z mniszka lekarskiego – przepis i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis i zastosowanie

Katarzyna Kosmala
syrop z mniszka lekarskiego i kwiaty mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego w medycynie ludowej wykorzystywano do sporządzania domowych leków. Zalecano go stosować w przypadku infekcji wirusowych, zwłaszcza, gdy jednym z jej objawów był męczący kaszel. Dziś naturalne specyfiki wracają do łask! Podpowiadamy, jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego i dlaczego warto.

Syrop z mniszka lekarskiego. Na co pomaga?

Mniszek lekarski to niezwykle cenna roślina, którą mamy na wyciagnięcie ręki. Porasta pola, łąki i nieużytki. Nierzadko też rośnie w naszych ogrodach, co nie zawsze się nam podoba. Dla wielu osób mlecz (potoczna nazwa mniszka) to pospolity chwast, który należy usunąć.

Warto jednak pamiętać, że jego żółte kwiaty, postrzępione liście i korzeń mniszka, to cenny surowiec zielarski. Obecne w tej roślinie składniki pozytywnie wpływają na organizm człowieka, o czym więcej przeczytasz w artykule „Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie„.

Polecamy również rozmowę z dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż, z którą rozmawialiśmy o tym, jak postrzegamy chwasty i dlaczego mimo wszystko warto spojrzeć na nie przychylniejszym okiem.

Na co jest dobry syrop z mniszka lekarskiego?

  • Wspomaga leczenie pierwszych objawów przeziębienia (zwłaszcza kaszlu)*
  • Wspomaga trawienie
  • Pobudza wydzielanie soków żółciowych
  • Zmniejsza stan zapalny w obrębie stawów
  • Obniża poziom cholesterolu
syrop z mniszka w słoiku na ciemnym tle
Syrop na kaszel z mniszka lekarskiego warto mieć w domowej spiżarni

Syrop z mniszka lekarskiego na kaszel (i nie tylko!) można dodawać do herbaty lub używać jako polewę do naleśników. Stosuje się go 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Można go podawać dzieciom i dorosłym. Ale uwaga: zawiera spore ilości cukru, więc nie poleca się go diabetykom. Ze względu na obecność w mniszku związków goryczowych, syrop z mniszka lekarskiego nie jest zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka.

*W pierwszych objawach infekcji warto też sięgnąć po syrop z czarnego bzu, a kiedy męczy nas kaszel – po syrop z pędów sosny.

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg cukru
  • 3 cytryny
  • 1,5 l wody
  • dwulitrowy słoik kwiatów mniszka (lekko ugniecionych i ułożonych ciasno)

Sposób przygotowania:

  1. Przebierz kwiaty mniszka. Odrzuć okazy zepsute, uszkodzone. Wypłucz.
  2. Ułóż na sitku do osuszenia.
  3. Przełóż do garnka, zalej litrem wody i po zagotowaniu gotuj ok. 20 min.
  4. Odstaw syrop w chłodne, zacienione miejsce na dobę.
  5. Po 24 godzinach przecedź syrop przez gęste sitko i zagotuj.
  6. Dodaj sok z dwóch cytryn oraz cukier. Gotuj do uzyskania odpowiedniej gęstości (ok. 1 h)
  7. Rozlej do słoików i pasteryzuj 15 min. (choć nie jest to konieczne)
zerwany kwiaty mniszka lekarskiego w misce
Po zerwaniu warto pozwolić wyjść robakom z kwiatów i dopiero po 1-2 h zabrać się za gotowanie syropu

O czym warto pamiętać?

Wiesz już, jak sporządzić syrop z mniszka lekarskiego, ale warto wiedzieć też, że:

  • Kwiaty mniszka należy zbierać z czystych terenów, oddalonych od ulic i torów kolejowych.
  • Surowiec pozyskujemy na przełomie kwietnia i maja.
  • Syrop jest dość gęsty (stąd określenie miód z mniszka), więc do jego gotowania warto wybrać garnek z grubym dnem i mieszać miksturę, by cukier się nie przypalił.
  • W łodydze rośliny płynie sok, który jest gorzki (i barwi ręce ;-)). Jeśli chcesz, aby syrop był delikatniejszy w smaku, musisz dokładnie odciąć zieloną część kwiatu.
  • Syrop z mniszka można też przygotować w Termomixie.
  • Niektóre przepisy na syrop z mniszka lekarskiego polecają dodać do niego 1-2 gałązki tymianku (mikstura zyska właściwości wykrztuśne).
  • Jeśli chcemy, by specyfik był bardzo gęsty, trzeba go dłużej gotować.

Syrop z mniszka lekarskiego – apteka

Gotowy produkt można kupić w aptece oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Za 250 ml butelkę zapłacić trzeba ok. 12-16 zł. Zawsze jednak sprawdzajmy skład produktu.

Warto też poszukać wśród lokalnych mieszkańców drobnych producentów naturalnych syropów przygotowywanych z ziół i chwastów. Zdarza się, że gdzieś w najbliższym otoczeniu mieszkają osoby, które z pasją i zaangażowaniem przygotowują naturalne specyfiki.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.