Światowy rynek żywności ekologicznej zwiększa się…

Kryzys nie dosięgnął rynku ekologicznego! Z danych zebranych przez specjalistów i zaprezentowanych w trakcie konferencji prasowej Targów BioFach 2012, popyt na żywność bio i inne produkty ekologiczne wzrasta mimo globalnych zawirowań. Jego wielkość w 2010 obliczono na 59 mld dolarów.

Największy eko rynek to Ameryka Północna

Amarjit Sahota, prezes londyńskiej agencji konsultingowej Organic Monitor, poinformował, że w 2010 roku klienci na całym świecie zakupili produkty ekologiczne o łącznej wartości 59 mld dolarów.

Największym rynkiem detalicznym jest Ameryka Północna, która nieznacznie wyprzedza Europę. Północnoamerykańska branża bio produktów w 2010 roku odnotowała wzrost obrotów o 8%, podczas gdy na tradycyjnym rynku spożywczym wyniósł on 1% (OTA, Organic Industry Survey 2011, USA). Oznacza to, że sprzedaż eko produktów osiągnęła wartość 28,6 mld dolarów (21,6 mld euro). Sprzedaż ekologicznych tekstyliów z bawełny i lnu osiągnęła poziom 605 mln dolarów (+16%), a sprzedaż kosmetyków 490 mln dolarów (+7%).

W Europie sprzedaż bio produktów wyniosła w 2010 roku 17,9 mld euro. Prym od lat wiodą Niemcy, gdzie sprzedaż wynosi 5,9 mld euro i wzrosła o 2%, następnie Francja 3,4 mld euro (+10,8%) i Włochy 2,8 mld euro (+12%).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 Największe europejskie rynki żywności ekologicznej (w Euro)
1.    Niemcy – 5,9 mld
2.    Francja – 3,4 mld
3.    Włochy – 2,8 mld

Niemcy. pozytywny rozwój handlu specjalistycznego

Szacunkowa łączna sprzedaż bio produktów w Niemczech pozostała w 2010 roku na niezmienionym poziomie w porównaniu z rokiem 2009 i wyniosła 5,9 mld euro. Wskaźniki za pierwsze półrocze 2011 roku są optymistyczne. Jak pokazują wyniki badań na ponad 10% sklepów i marketów sprzedających produkty ekologiczne, wartość sprzedaży bio żywności wzrosła o 8%. Widoczny jest także wzrostowy trend upraw eko na poziomie 5% (w 2010 – 4,6%). Obecnie w Niemczech 6% powierzchni stanowią uprawy organiczne. W roku 2020 w Niemczech grunty ekologiczne mają stanowić 20% wszystkich użytków rolnych. Pod koniec 2010 roku metodami ekologicznymi uprawiano 990,7 tys ha, a w 2011 roku ta liczba może wzrosnąć do 1 mln hektarów.

 

Francja. Eko rynek dynamicznego wzrostu

Francja w europejskim rankingu krajów osiągających najwyższe obroty w sektorze produktów ekologicznych zajmuje drugie miejsce. Rynek francuski odnotowuje znaczący wzrost sprzedaży eko produktów, która w 2010 wynosiła 3,4 mld euro, co stanowiło około 2% całego rynku. Powodem dynamicznego rozwoju jest bogata oferta nowo otwartych marketów z produktami bio, które prowadzone są przez regionalne sieci handlowe, detalistów oraz sieci sklepów o zasięgu krajowym:  Biocoop i Biomonde. Na dobry wynik składa się również udział produktów żywnościowych w sektorze żywienia zbiorowego. Udział bio żywności w stołówkach szkolnych i zakładowych potroił się w porównaniu z 2008 rokiem.

Liczba gospodarstw ekologicznych we Francji wynosi 20,604 i wzrosła o 55% w ciągu 2 lat. Metodami ekologicznymi uprawia się 3% wszystkich powierzchni rolnych.

Przeczytaj także:

Belgia – wzrost o 20% na rynku krajowym

W Belgii w roku 2010 powierzchnia bio upraw wzrosła o 7,3 tys. hektarów i obecnie wynosi 49 tys. hektarów. Według danych belgijskiego stowarzyszenia ekologicznego Bioforum tamtejszy rynek organicznej żywności w 2010 roku wzrósł o 20% i osiągnął obroty o wartości 421 mln euro. Badania przeprowadzone przez GfK, pokazują, że jeden mieszkaniec na eko żywność wydaje 38 euro rocznie. Około 78% ekologicznej żywności jest kupowanej niezmiennie przez stałych i świadomych klientów.

Włochy. Boom na żywność ekologiczną

Najwięcej działających przedsiębiorstw w branży bio żywności jest we Włoszech. W 2010 roku działało tam 47.663 rolników, przetwórców i sklepów. Obecnie powierzchnia eko upraw wynosi 1,1 mln hektarów (SYNABIO-Sistema d’Informazione Nazionale sull’Agricoltura Biologica, Włochy). Włoski rynek żywności ekologicznej jest kształtowany głównie przez handel detaliczny. W 2010 roku odnotował on wzrost obrotów z 700 do 800 mln euro (+14%). Sprzedaż organicznej żywności w tradycyjnych sklepach wzrosła z 450 do 500 mln euro (+11%). Największą w kraju siecią detaliczną specjalizującą się w eko żywności jest EcorNaturasì, która posiada 88 marketów, dwie restauracje oraz jeden zakład mięsny. W roku 2010 obroty sieci wzrosły prawie 20% i osiągnęły wartość 112 mln euro. Około 250 mln przypada na punkty zbiorowego żywienia, sprzedaż bezpośrednią i na targowiskach. Sprzedaż bio żywności w kraju wyniosła 1,8 mld euro, a eksportowanej 1 mld euro. Dlatego w 2010 roku włoska branża ekologicznych produktów zwiększyła swoje obroty łącznie o 300 mln euro (12%).

Skandynawia – Europa północna poważnie przyczynia się do rozwoju branży ekologicznej

W Szwecji w 2010 roku obroty branży ekologicznej wzrosły z 793 do 897 mln euro, co stanowi wzrost o 13%. Udział bio produktów w całym rynku spożywczym wyniósł 3,1% (wg Ekoweb, Szwecja). Segment żywienia zbiorowego wzrósł o 35%, a w hotelach i restauracjach o 13%. W handlu detalicznym błyskawiczny rozwój odnotowały sklepy sieci Systembolaget. Liczba eko artykułów wzrosła tutaj ze 120 do 199, a obroty zwiększyły się o 41%.
W Finlandii w roku 2010 obroty osiągnęły wartość 80 mln euro, co stanowi 2% produktów ekologicznych na rynku (Nielsen, Finlandia). Jak informuje Erkki Pöytäniemi z fińskiej organizacji eksportowej Organic, w roku 2011 spodziewany jest duży wzrost obrotów do poziomu 110 mln euro.

W Danii udział żywności ekologicznej na rynku spożywczym wynosi 7% i jest trzykrotnie wyższy, niż w Finlandii i dwukrotnie wyższy, niż w Szwecji. Jak informuje duńskie stowarzyszenie Organic Denmark, po okresie wzrostu w latach 2006-2008, którego wartość wyrażała się w liczbach dwucyfrowych, wskaźnik wzrostu w latach 2009 i 2010 wyniósł odpowiednio 6% i 4%. W 2010 roku handel detaliczny bio żywnością miał obroty na poziomie 684 mln euro. Do tego należy doliczyć 174 mln euro uzyskanych ze sprzedaży do placówek gastronomicznych, ze sprzedaży bezpośredniej, ze sklepów przy gospodarstwach rolnych i na stacjach benzynowych. W 2011 roku duńska branża ekologiczna ma odnotować wzrost na poziomie 6-10%.

Przeczytaj także: Dania. Wzrasta popyt na jaja eko

Trudności w Wielkiej Brytanii

W Wielkiej Brytanii w 2010 roku wartość sprzedaży eko produktów wyniosła dwa miliardy euro. Oznacza to spadek o 5,9% w stosunku do roku

2009 (sprawozdanie Organic Market brytyjskiego stowarzyszenia producentów rolnych Soil Association). Spadek sprzedaży był spowodowany ograniczeniem oferty bio produktów na półkach w supermarketach oraz niepewną sytuacją gospodarczą kraju. Sprzedaż bio żywności w Wielkiej Brytanii jest bardzo uzależniona od tradycyjnego handlu. 72% produktów ekologicznych sprzedaje się w tradycyjnych sklepach. W Wielkiej Brytanii nie ma rozwiniętej sieci sklepów z eko żywnością, które w czasach kryzysu potrafią czasami lepiej zmobilizować swoich wiernych klientów. Nie ma także supermarketów z bio żywnością jak np. w Niemczech, Francji i we Włoszech.

Mimo to brytyjska organizacja Soil Association dostrzega oznaki pozytywnego trendu. W 2011 roku wyraźnie wzrosła sprzedaż ekologicznej wołowiny, żywności dla dzieci i tekstyliów. Powierzchnia ekologicznych gospodarstw w Wielkiej Brytanii zmniejszyła się o 0,6% i wynosiła na koniec 2010 roku 740 tys. Hektarów, czyli 4,2% wszystkich gruntów rolnych.

Przeczytaj także:
Brytyjczycy zainteresowani dawnymi odmianami pszenicy
Szkocja. Pierwsza restauracja z eko certyfikatem

Magdalena Przybylak – Zdanowicz

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym