Świąteczne ciasto dyniowe jest smaczne, pożywne i idealne dla osób na diecie bezmlecznej gdyż zamiast masła zastosowaliśmy olej kokosowy. Smacznego!
Składniki:
(na ciasto)
- 1szklanka mąki orkiszowej typ 1850
- 1/2 szklanki mąki z samopszy
- 125g oleju kokosowego bio (rafinowanego)
- 100g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(na dyniowe nadzienie)
- 3-4 łyżki kwaśnych powideł np. z czarnej porzeczki
- 1 nieduża (ok. 1kg) dynia hokkaido
- 3 łyżki kaszki orkiszowej
- 2 łyżki budyniu morelowego (proszku budyniowego)
- ½ szklanki napoju ryżowego
- 50 g cukru kokosowego (na kruszonkę)
- 125g oleju kokosowego (rafinowanego)
- 100g cukru trzcinowego
- ¾ szklanki mąki orkiszowej typ 500 lub 700
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrabiamy na jednolitą masę i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na ok.2 godziny.
Dynię umyć, oczyścić z pestek, (można pozostawić skórkę) pokroić i w niewielkiej ilości wody ugotować.
Po ostudzeniu odlewamy nadmiar wody, i blendujemy z dodatkiem napoju ryżowego, kaszki orkiszowej i budyniu oraz cukru kokosowego.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i wykładamy w tortownicy (wcześniej posmarowanej olejem kokosowym i posypanej bułką tartą) – smarujemy powidłami i wykładamy masę dyniową.
Górę posypujemy kruszonką.Pieczemy ok. godziny do zrumienienia w temperaturze 160-170 stopni.
Świąteczne ciasto dyniowe gotowe! 🙂
Przepis nadesłała: Agnieszka Szeffler – Grudkowska