Swiat rolnictwa ekologicznego – statystyki i trendy zaobserwowane w 2010 roku

37,2 miliona hektarów ziemi jest uprawianych metodami ekologicznymi, a w 160 państwach istnieją regulacje prawne dotyczące organicznych metod produkcji rolnej. W trakcie Targów BioFach w Norymberdze zaprezentowano raport The World of Organic Agriculture: Statistics and Emerging Trends 2010 przygotowany przez organizacje FIBL i IFOAM. Eksperci z Organic Monitor zaprezentowali natomiast wyniki badań dotyczących rynków żywności ekologicznej.

 

37,2 miliona hektarów ziemi objętej jest certyfikacją ekologiczną (lub przestawia się na nią). Liczba ta stanowi 0,9 procenta światowych gruntów rolnych. W porównaniu do poprzedniego raportu zanotowano wzrost o 6% (2 mln ha). 41,9 milionów ha zajmują natomiast objęte certyfikacją ekologiczną uprawy dzikie (ang. wild collection, np. lasy).

Największe obszary ekologicznych gruntów rolnych znajdują się na terenie Oceanii (12,2 mln ha), Europy (9,3 mln ha) oraz w Ameryce Południowej (8,6 mln ha).

Kraje z największym udziałem gruntów ekologicznych to: Falklandy (35,7 procent), Liechtenstein (26,9 procent) i Austria (18,5 proc.). Siedem krajów posiada więcej niż 10%  gruntów objętcyh ekologiczną certyfikacją.

 
W 2009 roku certyfikat posiadało 1 800 000 producentów, co oznacza wzrost o 31 procent od 2008 roku (przede wszystkim ze względu na przybywanie rolników ekologicznych w Indiach). 40% światowych producentów ekologicznych operuje w Azji, 28% w Afryce a 16% w Ameryce Łacińskiej (w tych rejonach jest wiele małych gospodarstw ekologicznych stąd takie liczby).W samych Indiach certyfikacją objętych jest 677 257 producentów, w Ugandzie 187 893 a w Meksyku 128 862.10 krajów / terenów z największym udziałem ziemi objętej certyfikacją ekologiczną (2009 r.)

 

Eksperci z Organic Monitor szacują, że światowy rynek żywności ekologicznej warty jest 54,9 miliardów Dollarów USA (ok. 39 mld Euro). To o 207% więcej niż w 2000 r. Największe rynki żywności BIO znajdują się w Europie i USA (ich wielkość jest mniej więcej równa).
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Najlepiej sprzedająca się żywność ekologiczna to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. W dalszej kolejności wymiany jest nabiał i produkty mięsne. Poniżej 10 krajów, w których żywność ekologiczna sprzedaje się najlepiej (kwoty w mln Euro).

Największe rynki żywności ekologicznej

Jeżeli chodzi o konsumpcję żywności ekologicznej w przeliczeniu na osobę, sytuacja prezentuje się następująco.

Raport’The World of Organic Agriculture można zakupić na stronie internetowej FIBL

Zapraszamy do lektury zeszłorocznego opracowania raportu

 

oprac. Karol Przybylak
fot. sxc.hu

Bądź na bieżąco – dołącz do nas na Facebook!

Biokurier na Twitterze – sprawdź