Orzeźwiające ekologiczne sałaty, sałatki i surówki

Wiosna i lato to czas, gdy nasze organizmy spragnione są lekkich, szybkich, zdrowych i kolorowych potraw. Do takich bez wątpienia można zaliczyć najróżniejsze sałaty, sałatki i surówki. Dowolność i różnorodności kompozycji wizualnych oraz smakowych jest nieograniczona, zależna tylko od inwencji przygotowującego dania. Poniżej prezentujemy proste i zdrowe sałatki doskonałe na wiosenne spotkania z przyjaciółmi w ogrodach, przy grillu lub na rodzinnych piknikach.

 Sałata z prażonymi nasionami

Składniki: 500g sałaty roszponki BIO, 1 główka sałaty rzymskiej BIO, 1 główka sałaty dębolistnej, czerwonej karbowanej BIO, 1 główka sałaty masłowej BIO, Garść pestek z dyni BIO, Ziarna sezamu BIO

Miodowo-cytrynowy sos vinegret: 3 łyżeczki łagodnej musztardy BIO, 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej BIO, 4 łyżki soku z cytryny BIO, 3 łyżki oliwy z oliwek BIO, 2 łyżki oleju lnianego BIO, 2 łyżki oliwy aromatyzowanej cytryną BIO, 3 łyżki płynnego miodu BIO, Szczypta soli i pierzu

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 Ekologiczne sałaty umyć i wysuszyć w wirówce do sałaty. Poszarpać i wymieszać w misce. Pestki dyni i sezamu uprażyć na gorącej patelni, dokładnie mieszając lub podrzucając, aby się nie przypaliły. Pestki dyni będą gotowe, gdy przestaną delikatnie strzelać. Ziarnami posypać sałaty.

Przygotować sos winegret. Włożyć wszystkie składniki do słoika: musztardy, sok z cytryny, miód, oliwy i oleje, przyprawy, zakręcić, wstrząsnąć i powstałym gęstym sosem polać sałaty w misce lub bezpośrednio na talerzu.

Oliwę aromatyzowaną np. cytryną, czosnkiem lub bazylią można zrobić samodzielnie, wrzucając do dobrej jakości BIO oliwy np. wyparzoną i posiekaną skórkę z BIO cytryny, starty lub pokrojony w kostkę czosnek (kilka ząbków) lub posiekane świeże liście bazylii. Oliwę z dodatkami wystarczy pozostawić na kilka dni, aby nabrała aromatu.

Nowalijkowa sałata

 Składniki: Główka sałaty masłowej lub lodowej BIO, 1-2 pomidory BIO, 1 zielony ogórek BIO, Szczypiorek BIO, Pęczek rzodkiewek BIO, Garść oliwek BIO, Ogórek korniszony BIO, Kiełki rzodkiewki, lucerny i brokułu (koniecznie z niezaprawianych nasion), Olej lniany BIO

Nowalijki umyć i wysuszyć. Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do sałaty. Wszystko wymieszać w misce lub poukładać bezpośrednio na talerzach. Gotową sałatę podlać olejem lnianym. Można dodać sól ziołową, sok z cytryny, sos winegret itp.

Gillowa sałatka ziemniaczana

Składniki: 6 średnich ziemniaków BIO, 1 główka polskiego czosnku BIO, 5-6 ogórków konserwowych BIO, Słoiczek majonezu BIO, Sól i pieprz,

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kosteczkę razem z ogórkami. Do warzyw dodać starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać z  majonezem, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, aby sałatka się ?przegryzła?. Do podstawowej sałatki można dodać ugotowaną marchewkę, groszek, por lub czerwoną cebulę. Sałatka najlepiej komponuje się z grillowanym mięsem.

Surówka pekińska

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska BIO, 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone BIO, Garść oliwek BIO, Kilka plastrów marynowanej papryki BIO, Kiełki rzodkiewki i lucerny (koniecznie z niezaprawianych nasion), Sos vinegret

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać kiełki i wymieszać z sosem winegret. Podstawowy sos robi się łącząc musztardę, olej lub oliwę, ocet winny lub balsamiczny, sól,  pieprz i szczyptę cukru. Do sałatki można dodać także zioła prowansalskie lub suszone warzywa do sałatek.

Sałatka błyskawiczna

Składniki: 1 puszka białej fasoli BIO, 1 słoiczek groszku BIO, 1 mała puszka kukurydzy BIO, 100g żółtego sera BIO, 1-2 ogórki konserwowe BIO, Kilka plastrów marynowanej papryki BIO, Sól ziołowa

Składniki pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą ziołową. Można także dodać olej lniany, gdy sałatka jest zbyt sucha lub tuńczyka w ekologicznym oleju.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki: Domowa kapusta kiszona z marchewką BIO, Olej lniany BIO, Świeży lub mrożony koperek BIO, Łyżeczka cukru,

Kapustę kiszoną posypać cukrem i polać olejem lnianym. Dokładnie wymieszać i posypać obficie koperkiem. Jest to prosta i doskonała surówka do pieczonego, grillowanego lub gotowanego na parze pstrąga lub łososia.

Smacznego życzy:

Magdalena Przybylak-Zdanowicz

{jcomments on}

Brak postów do wyświetlenia