Spaghetti, Spaghettini a może papardelle? O eko makaronie

Makaron wyśmienicie smakuje z najróżniejszymi dodatkami: warzywami, mięsem, grzybami, ziołami czy serem. W dodatku jest syty i stosunkowo tani.  “Pasta”, jak mawiają Włosi, jest nieodłącznym składnikiem potraw tamtejszej kuchni, ale jej popularność już dawno przekroczyła granice słonecznej Italii.  Jeden mieszkaniec Polski spożywa 6 kg makaronu w ciągu roku?

MĄKA WYMIESZANA Z WODĄ

Słowo “makaron” związane jest z greckim określeniem “laganon”. Oznaczało: “mąkę wymieszaną z wodą” i odkrywało jednocześnie sposób w jaki powstaje pasta (niektórzy dodają także jaja).  Tak uzyskane ciasto jest rozwałkowywane, podsuszane i krojone. Można je także ubarwić np. na zielono za pomocą soku ze szpinaku. Najstarszy makaron znaleziony został w Chinach, miał 4 tysiące lat i około 5 cm długości, ale tak naprawdę nie wiadomo który ze starożytnych ludów zaczął go wytwarzać i spożywać jako pierwszy. Wiadomo natomiast, że jego największymi miłośnikami stali się mieszkańcy Italii ? im też zawdzięczamy ogromną ilość najróżniejszych odmian pasty.

NAJLEPSZY AL DENTE

Najlepszy makaron powinien być ugotowany al dente  nie może być zbyt miękki, ani zbyt twardy. W każdym regionie Włoch istnieje unikalna recepta na uzyskanie tego efektu. Warto trzymać się prostej zasady 1 na 100, czyli 1 litr osolonego wrzątku na 100 g makaronu. Suszona pasta potrzebuje zwykle 8 – 10 minut, aby być gotowa – jej twardość najlepiej samodzielnie sprawdzać już po 5 minutach. Warto pamiętać o dodaniu do wody łyżki oliwy – zapobiega ona sklejaniu się makaronu.

EKO MAKARONY W POLSCE

Na polskim rynku dostępnych jest coraz więcej makaronów ekologicznych, zarówno razowych jak i białych. Pierwszy polski makaron eko pochodził z Wytwórni Makaronu BIO w Pokrzydowie. Dzięki Zastosowaniu mąki razowej, mają nie tylko  charakterystyczną brązową barwę, ale także wyższe wartości odżywcze.


A TO CIEKAWE: Jak kiedyś przygotowywano makaron (XVIII w.):

W Neapolu makaron przygotowywany był z ciasta wyrabianego nogami. Taka procedura nie spodobała się królowi Neapolu Ferdynandowi II. On właśnie Polecił sławnemu inżynierowi Cesare Spadaccini opracować nową technologię. Nowy system polegał na dodawaniu gotującej wody do świeżo zmielonego ziarna oraz na fakcie, że nogi osoby zostały zamienione przez maszynę z brązu, która perfekcyjnie imitowała pracę człowieka.
Inżynierowi Spadacciniemu zawdzięczamy także widelec z czterema zębami, który otworzył przed makaronem włoskie salony. Wcześniej nie było to możliwe, gdyż pasta była spożywana rękami, co zamykało mu drogę na salony.


Karol Przybylak