Sezon jesienno-zimowy to czas wzmożonych przeziębień i infekcji, w którym szukamy sposobów, by chronić nasz organizm, wzmacniać go oraz dostarczać mu wszystko, czego potrzebuje w tym wymagającym dla niego okresie.
Jak się chronić?
Ważną rolę w walce z drobnoustrojami odgrywa odpowiedni sposób odżywiania, bogaty w witaminy, mikroelementy oraz inne składniki odżywcze. Spożywanie w codziennej diecie owoców i warzyw jest zalecane przez wielu dietetyków, ponieważ to właśnie one są naturalnymi źródłami witamin, błonnika, pektyn, mikroelementów, niezbędnych dla zdrowego życia.
Wśród wymienionych składników najważniejsze są witaminy – decydują bowiem o zachowaniu zdrowia, a nierzadko – o możliwości wyzdrowienia. Spośród nich najbardziej deficytowa w organizmie jest witamina C.
Jakie funkcje pełni witamina C?
Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy posiada wiele ważnych funkcji dla organizmu, a jej niedobór wywołuje wiele niepożądanych skutków dla naszego zdrowia.
W budowaniu odporności organizmu witamina C:
- pośredniczy w syntezie kolagenu, który utrudnia przenikanie wirusów do komórek organizmu;
- jest niezbędna do produkcji limfocytów – to właśnie od nich zależy jak szybko organizm pokona infekcję;
- oczyszcza komórki z wolnych rodników powodujących choroby i jest jedynym czynnikiem mogącym zneutralizować je w ogromnych ilościach, a tym samym ochronić organizm przed wieloma infekcjami;
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego zdrowia naczyń krwionośnych oraz poziomu ciśnienia krwi.
Ile witaminy C powinno znaleźć się w naszej diecie?
W przeciwieństwie do większości ssaków, których wątroba wytwarza witaminę C wedle bieżących potrzeb, gatunek ludzki nie wytwarza i nie magazynuje tej witaminy. Oznacza to, iż człowiek skazany jest na nieustanne pobieranie tej jakże cennej substancji z zewnątrz.
Badania wskazują, że dla zdrowego, dorosłego człowieka przeciętne, bezpieczne minimum to 400-500 mg witaminy C każdego dnia.
Jednakże, zapotrzebowanie na witaminę C może być kwestią indywidualną. Nie tylko zapotrzebowanie dwóch innych osób będzie różne, ale nawet my sami możemy mieć inne potrzeby w zależności od tego czy jesteśmy zdrowi czy chorzy, zmęczeni czy wypoczęci.
Witamina C – naturalna czy syntetyczna?
Syntetyczna witamina C to produkt, który z łatwością można odnaleźć w aptekach i sklepach zielarskich. Badania wykazują jednak, iż nie jest ona tak dobrze przyswajalna jak naturalna witamina C zawarta w owocach i warzywach. Wynika to z faktu, iż naturalna witamina C występuje w otoczeniu innych składników odżywczych, które sprzyjają jej wchłanianiu.
Źródło witaminy C – róża!
Owoce róży to jedne z najbogatszych źródeł naturalnej witaminy C w Europie. W 100 g owoców jest jej średnio 840-1200 mg, czyli znacznie więcej niż np. cytrusach (30-50 mg) czy natce pietruszki (250-280 mg). Róża zawiera również wiele innych składników odżywczych – to bogactwo flawonoidów, karotenoidów, likopenu, składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku oraz całej gamy witamin: A, E, K, B1, B2 i kwasu foliowego. Ze względu na mnogość substancji zawartych w owocach róży, witamina C w nich występująca jest odporna na przetwarzanie, co pozwala na uzyskiwanie wysokowitaminowych przetworów.
Jednym z najpopularniejszych przetworów z róży jest sok bezpośrednio wyciskany z jej owoców, który może osiągać nawet 500 mg witaminy C w 100 ml, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten jakże istotny dla organizmu składnik. Regularne picie soku pozwoli również na dostarczanie do organizmu innych cennych substancji odżywczych. Warto wybierać soki naturalne – bez konserwantów i sztucznych barwników.
Sok z owoców róży zalecany jest wszystkim tym, którzy pragną wzmocnić i poprawić kondycję swojego organizmu lub przyspieszyć proces regeneracji po przebytych zabiegach i operacjach. Dzięki niemu możemy ustrzec się przed jesiennymi infekcjami oraz zachować stabilne zdrowie!
Dowiedz się więcej na polskaroza.pl.