Teraz czytasz...
Soczewica. Spróbuj każdego koloru!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Soczewica. Spróbuj każdego koloru!

Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Zajadali się nią już starożytni Rzymianie i Grecy. Podobnie jak inne rośliny strączkowe posiada duże właściwości odżywcze.

Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka. Bogata w składniki mineralne, witaminy z grupy B, PP, K i kwas foliowy. Zawarty w niej magnez będzie zapobiegał skurczom mięśni, potas-zapobiegnie nadciśnieniu, żelazo-wspomoże przy anemii. Ma niski indeks glikemiczny (IG), więc bez problemu mogą spożywać ją osoby cierpiące na cukrzycę.

Soczewica jest także bogata w błonnik, dlatego skutecznie zapobiegnie zaparciom i usprawni perystaltykę jelit.

Wpływa dobrze na cerę, wspomaga przemianę materii, obniża poziom cholesterolu. W przeciwieństwie do niektórych roślin strączkowych (np. fasoli) jest lekkostrawna. Nasiona soczewicy mogą być spożywane przez dzieci oraz przez osoby, które maja problemy z przewodem pokarmowym.

Soczewica, ze swej natury, nie zawiera glutenu.

Istnieje kilka rodzajów soczewicy, które różnią się od siebie zawartością składników odżywczych, kalorycznością, smakiem i kolorem.

Soczewica brązowa

Ma intensywny smak, polecana cierpliwym smakoszom – gotuje się ją nawet godzinę, wtedy mięknie i staje się smaczna nie tracąc przy tym swojego kształtu i koloru.

Soczewica czarna

Swoją barwę zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ma wyrazisty orzechowy smak, dobrze komponuje się z warzywami.

Soczewica czerwona

To soczewica brązowa bez łupki. Zawiera bardzo dużo składników odżywczych i duże ilości błonnika.
Polecana do zup i pasztetów.

Soczewica zielona

Ma delikatny smak, po ugotowaniu zachowuje swój kształt, nie rozpada się. Tworzy się z niej pyszne pasty do kanapek oraz farsz do pierogów.

Zobacz także

Mamucie Przysmaki

Soczewica żółta

Najdrobniejsza z całej grupy , choć równie smaczna. Ma delikatny smak, łatwo ulega rozpadowi dlatego polecana jest do wszelkiego rodzaju humusów.

Elżbieta Typek

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.