Powoli przybywa w naszym kraju jarmarków, na których nabyć można żywność ekologiczną. W najbliższy weekend odbędą się one w Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu.
Zielony Bazar w Poznaniu
Poznaniacy wybrać się mogą na Zielony Bazar. Impreza odbywa się na Placu Bernardyńskim w godzinach 9 – 14. Organizatorzy zapowiadają, że dostępne będą m.in. eko serki kozie serki kozie typu feta w zalewie ziołowo- olejowej nazwane „Eko fetysz”, porozmawiać będzie można także o eko certyfikacji i zasadach rolnictwa ekologicznego.
BioBazar w Warszawie
Warszawiacy w sobotę mogą odwiedzić BioBazar w dwóch miejscach: na terenie dawnej fabryki Norblin (Żelazna 51/53 w godz. 8-16) oraz w Konstancinie na terenie Starej Papierni w godz. 9-15.
Krótka Droga we Wrocławiu
Kolejny bazar ekologiczny “Krotka droga” w kawiarni Falanster przy ul. św. Antoniego 23 odbędzie sięw sobotę 29 października w godz. 11-13. Organizatorzy zapowiadają, że żywność ekologiczną oferować będą rolnicy: z gospodarstwa ekologicznego „Kozia Łąka” w Łomnicy (świeże i dojrzewające sery kozie), Małgorzata i Jan Wójcik „U Jasia i Małgosi” (warzywa, przetwory, owoce, zboża, mleko, ser), Agnieszka Wagner z gospodarstwa ekologicznego „Wagnerówka” (owoce, warzywa, przetwory, mąki, kasze), Małgorzata Bliskowska z gospodarstwa ekologicznego Zielone Marzenie (świeże warzywa, rożnego rodzaju dynie, przetwory owocowo-warzywne, zioła; specjalności: musztarda gruszkowa, marmolada z dyni ze stewią, kwas buraczany i chlebowy o smaku miętowo-miodowym), gospodarstwo sadownicze Ireny i Andrzeja Łaniak (świeże jabłka i gruszki, przetwory z owoców: syropy, soki, dżemy, sorbety, musztarda z gruszek), Wanda Nowicka (kozie mleko, jajka, warzywa, kiszonki, susze).
Organizujecie lub znacie inne podobne inicjatywy? Napiszcie do nas: redakcja@biokurier.pl
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym