Smalczyk z fasoli BIO

blank

Składniki:
szklanka białej fasoli bio (np. średniej lub typu Jaś),
2 cebule bio
tłuszcz kokosowy bio (2-3 łyżki)
1 ząbek czosnku bio
1 jabłko bio (lub 1/3 szkl. przecieru z jabłek bio
przyprawy bio:
majeranek,
sól morska,
pieprz ziołowy


sposób przygotowania:

Fasolę wypłukać i namoczyć, najlepiej na całą noc, w odpowiedniej ilości wody (tj. 1:3). Odlać wodę i gotować wraz z jabłkiem (obranym ze skórki, pokrojonym w kostkę – można również przekroić na pół i wydrążyć środek jabłka, a następnie, pozostawiając skórkę                   i pokroić; jeśli jabłka bio są poza zasięgiem naszego zakupu, możemy dodać przecieru z jabłek /bez cukru/ – jednak dopiero po ugotowaniu fasoli) w świeżej wodzie aż do miękkości (fasolka zacznie pękać i lekko się rozpadać). Następnie odlać wodę i gdy przestygnie – rozdrobnić blenderem.

Przy rozdrabnianiu dodać cebulkę (wcześniej pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu kokosowym) i rozdrobniony ząbek czosnku oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. W trakcie łączenia składników, jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy dodatkowo tłuszczu kokosowego. Smalczyk wspaniale smakuje podany na kanapce np. z kiszonym ogórkiem lub kiełkami rukoli.

Smacznego!

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia