Czy w Słupsku dokona się rewolucja żywieniowa wśród dzieci? Od września w szkolnych i przedszkolnych stołówkach serwowane będą posiłki skomponowane z produktów ekologicznych.
Ich dostawcami będą lokalni producenci i rolnicy. Akcja jest częścią programu zdrowego żywienia najmłodszych – projektem objętych zostanie 3300 przedszkolaków i uczniów. Przeszkodą w dotarciu do gospodarstw oferujących zdrową żywność był dotychczas certyfikat, który musiał posiadać sprzedawca, by jego produkty mogły znaleźć się na stołach. Ograniczeniem była również wyższa cena ekologicznych warzyw, owoców i mięsa.
Obecnie możliwy jest zakup żywności bez certyfikatu, musi być ona jednak poddana badaniom. Jeśli spełnia normy jakościowe, wówczas bez żadnych przeszkód może zostać zakupiona przez decydentów placówek oświatowych.
„Moda na dobrą żywność”
Pod tym tytułem Urząd Miasta Słupska wraz z fundacją Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na widelcu” oraz z szefem kuchni Jarosławem Walczykiem zorganizowali dwudniową konferencję, do udziału w której zaproszono dyrektorów oraz kadrę gotującą w szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Przeprowadzone warsztaty i cykl wykładów miał ich przekonać do wdrożenia nowego sposobu żywienia i komponowania posiłków. Specjaliści pokazali, w jaki sposób przygotować zdrowe i pełne witamin obiady, których podstawą są produkty zakupione od lokalnych sprzedawców. Dowodzono przy tym, że nabywanie sezonowych warzyw i owoców może być ponadto opłacalne.
Akcja ma również przyczynić się do wycofania ze szkolnych sklepików produktów w wysokim stopniu przetworzonych.
Przeczytaj więcej na temat żywności eko w szkolnych stołówkach:
Zdrowszy catering we wrocławskich stołówkach szkolnych i przedszkolach?
Police. Żywność ekologiczna w szkolnych stołówkach
Na Podkarpaciu współpracują aby jedzenie w szkolnych stołówkach było lepsze
Żywność eko podbija duńskie stołówki
Agnieszka Gotówka