Dobrą perspektywę mają przed sobą lokale oferujące dania przygotowywane według tradycyjnych receptur. Coraz większą rolę w restauracyjnych menu odegra także stosowanie produktów ekologicznych – takie wnioski płyna z rynkowych raportów. Dlatego w trakcie najbliższych Targów EuroGastro odbędą się pokazy kulinarne w stylu Slow Food…
XVII edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się w Warszawie w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Nowością EuroGastro 2013 będą pokazy kulinarne Marcina Budynka związane z kierunkiem Slow Food, które mistrz poprowadzi trzeciego dnia targów.
Pozytywne prognozy dla eko i slow w restauracjach…
Pomysł na prezentację idei Slow Food zrodził się po lekturze wniosków opublikowanych w opracowaniu PMR pt. „Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014”. Zgodnie z tymi badaniami dobrą perspektywę mają przed sobą lokale oferujące dania przygotowywane według tradycyjnych receptur. Coraz większą rolę w restauracyjnych menu odegra także stosowanie produktów ekologicznych.
Slow Food to smak tradycji
Podążając za tymi trendami Marcin Budynek przybliży zagadnienia związane z filozofią Slow Food oraz zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne. Założenia tego kierunku, który opiera się na ochronie i promocji lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji, kulturze jedzenia, czyli celebrowaniu i delektowaniu się posiłkami, zostaną także omówione w panelu dyskusyjnym z udziałem szefów kuchni.
Trend Slow Food obejmuje również kupowanie żywności wytworzonej na bazie tradycyjnych receptur. Odwiedzający będą więc mogli zapoznać się z regionalnymi produktami dostarczonymi przez lokalnych producentów.
Smaki Podlasia
W trakcie EuroGastro odbędą się pokazy kulinarne prezentujące tradycyjne dania z użyciem produktów regionalnych. Potrawy zostaną przygotowane w nowoczesnych aranżacjach przez restauratorów i szefów kuchni. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych przedstawią nowoczesną kuchnię podlaską. Marcin Budynek przywoła natomiast zapomniane metody gotowania, m.in. pieczenie w glinie, a także przybliży slow foodowe przepisy na dania wielkanocne. Ciekawostką będzie pokaz przyrządzania wytrawnych sękaczy o smaku żurawinowym i grzybowym.
EuroGastro to największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering) . Ideą targów EuroGastro jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii.
źródło: PR