Skoczów. Warsztaty kulinarne w stylu Fair Trade dla młodych cukierników

Bułeczki, daktylowe kulki, sernik z nerkowców – to tylko niektóre z efektów warsztatów kulinarnych zorganizowanych w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie.

We wtorek 15 grudnia w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie odbyły się warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów certyfikowanych fair trade oraz ekologicznych.

– Było pysznie zdrowo i kolorowo! W warsztatach uczestniczyli cukiernicy z kl. 2 B oraz kl. 3 C. Uczniowie zrobili zdrowe bułki grahamki z różnymi nadzieniami: dżemem truskawkowym i ekologicznymi bananami, pastą z solonych orzeszków arachidowych fair trade i kiszonych ekologicznych ogórków oraz kotlecikami z ryżu i własnoręcznie wyhodowanych kiełków. Na słodko były między innymi: daktylowe kulki obtoczone w kokosie, pyszny sernik z nerkowców, batony muesli – wszystkie produkty z certyfikatem fair trade lub ekologicznych – relacjonuje Joanna Gwizdała, koordynatorka organizacji wydarzenia.

Podczas warsztatów spróbować można było także soków owocowych, herbaty i kawy. Certyfikowaną kawę wykorzystano nie tylko do picia, ale również do sporządzenia maleńkich ciasteczek „kawusi”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Warsztaty odbyły się w ramach projektu edukacyjnego „Sprawiedliwi, aktywni, świadomi” dzięki Fundacji „Koalicja Sprawiedliwego Handlu. Organizatorzy również dziękują pani Iwonie Deperas – lokalnemu promotorowi zdrowia, która pomogła w przygotowaniu kotlecików i pasty do kanapek.

Brak postów do wyświetlenia