Teraz czytasz...
Sięgaj często po orzechy włoskie. Kolejne badania potwierdzają, że warto

Sięgaj często po orzechy włoskie. Kolejne badania potwierdzają, że warto

 

Codzienne spożywanie orzechów redukuje poziom „złego” cholesterolu we krwi, a przy tym jednocześnie nie wpływa negatywnie na masę ciała. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy wyniki swoich badań przedstawili w czasie konferencji Experimental Biology 2016. Spotkanie miało miejsce w Kalifornii na początku kwietnia.

Orzechy – czego jeszcze o nich nie wiemy?

Wydawałoby sie, że o orzechach i ich wpływie na ludzki organizm powiedziano już wiele. Wiadomo, że są wysokoenergetyczne, stąd przekonanie, że należy je jeść ostrożnie, bo ich nadmiar w diecie może prowadzić do zwiększenia masy ciała. Ta teoria została właśnie obalona przez specjalistów z zespołu WAHA, którzy przez dwa lata prowadzili badania kliniczne w Szpitalu Klinicznym w Barcelonie i Loma Linda University.

Wstępne wyniki badań, które przedstawione zostały w czasie konferencji w Kalifornii sugerują, że codzienne spożywanie orzechów przez osoby starsze w żadnym stopniu nie wpływa na zwiększenie ich masy ciała.

Od lat wiedzieliśmy również, że orzechy włoskie pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednak badacze z Barcelony i Loma Linda University dowiedli, że efekt ten utrzymuje się w czasie.

Bardzo pozytywnym wnioskiem z badania jest to, że jedzenie orzechów włoskich może przynieść korzyści akurat tej konkretnej populacji [osobom starszym] – wskazuje dr Emilio Ros, dyrektor Lipid Clinic, Endocrinology & Nutrition Service w Szpitalu Klinicznym w Barcelonie. – W dalszym toku badania WAHA będziemy sprawdzać, jak spożywanie orzechów wpływa, m.in. na zanik zdolności poznawczych i związane z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, które są ważnymi problemami zdrowia publicznego – zapowiada dr Emilio Ros.

W czasie prestiżowej konferencji Experimental Biology 2016 przedstawiono ponadto abstrakty badań, które wskazują, że orzechy mogą pozytywnie wpływać na niektóre istotne dla zdrowia czynniki. To dobre uzupełnienie dotychczasowej wiedzy.

Naukowcy z Agricultural Research Service, Departamentu Rolnictwa USA (USDA) są zdania, że spożywanie orzechów ma istotny wpływ na florę bakteryjną jelit. Z kolei badacze z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie przeprowadzili na zwierzętach testy, które sprawdzić miały wpływ wprowadzenia orzechów włoskich i pokarmów bogatych w polifenole do codziennych posiłków. Wyniki analiz są obiecujące, zauważono bowiem, że dieta zawierająca orzechy i uzupełniona pokarmami bogatymi w polifenole, tj. maliny, wiśnie, zielona herbata może pomóc zmniejszyć stany zapalne.

Odczyty amerykańskich naukowców nie są dla nas szczególnie zaskakujące. Jedzenie orzechów od wieków wiązało się z dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Wiemy już jednak, że mówienie o ich kaloryczności jest błędne. A więc, życzymy smacznego!

Sprawdź najtańsze oferty na orzechy włoskie BIO na CENEO

Oprac. Agnieszka Gotówka

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.