Codzienne spożywanie orzechów redukuje poziom „złego” cholesterolu we krwi, a przy tym jednocześnie nie wpływa negatywnie na masę ciała. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy wyniki swoich badań przedstawili w czasie konferencji Experimental Biology 2016. Spotkanie miało miejsce w Kalifornii na początku kwietnia.
Orzechy – czego jeszcze o nich nie wiemy?
Wydawałoby sie, że o orzechach i ich wpływie na ludzki organizm powiedziano już wiele. Wiadomo, że są wysokoenergetyczne, stąd przekonanie, że należy je jeść ostrożnie, bo ich nadmiar w diecie może prowadzić do zwiększenia masy ciała. Ta teoria została właśnie obalona przez specjalistów z zespołu WAHA, którzy przez dwa lata prowadzili badania kliniczne w Szpitalu Klinicznym w Barcelonie i Loma Linda University.
Wstępne wyniki badań, które przedstawione zostały w czasie konferencji w Kalifornii sugerują, że codzienne spożywanie orzechów przez osoby starsze w żadnym stopniu nie wpływa na zwiększenie ich masy ciała.
Od lat wiedzieliśmy również, że orzechy włoskie pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednak badacze z Barcelony i Loma Linda University dowiedli, że efekt ten utrzymuje się w czasie.
– Bardzo pozytywnym wnioskiem z badania jest to, że jedzenie orzechów włoskich może przynieść korzyści akurat tej konkretnej populacji [osobom starszym] – wskazuje dr Emilio Ros, dyrektor Lipid Clinic, Endocrinology & Nutrition Service w Szpitalu Klinicznym w Barcelonie. – W dalszym toku badania WAHA będziemy sprawdzać, jak spożywanie orzechów wpływa, m.in. na zanik zdolności poznawczych i związane z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, które są ważnymi problemami zdrowia publicznego – zapowiada dr Emilio Ros.
W czasie prestiżowej konferencji Experimental Biology 2016 przedstawiono ponadto abstrakty badań, które wskazują, że orzechy mogą pozytywnie wpływać na niektóre istotne dla zdrowia czynniki. To dobre uzupełnienie dotychczasowej wiedzy.
Naukowcy z Agricultural Research Service, Departamentu Rolnictwa USA (USDA) są zdania, że spożywanie orzechów ma istotny wpływ na florę bakteryjną jelit. Z kolei badacze z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie przeprowadzili na zwierzętach testy, które sprawdzić miały wpływ wprowadzenia orzechów włoskich i pokarmów bogatych w polifenole do codziennych posiłków. Wyniki analiz są obiecujące, zauważono bowiem, że dieta zawierająca orzechy i uzupełniona pokarmami bogatymi w polifenole, tj. maliny, wiśnie, zielona herbata może pomóc zmniejszyć stany zapalne.
Odczyty amerykańskich naukowców nie są dla nas szczególnie zaskakujące. Jedzenie orzechów od wieków wiązało się z dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Wiemy już jednak, że mówienie o ich kaloryczności jest błędne. A więc, życzymy smacznego!
Sprawdź najtańsze oferty na orzechy włoskie BIO na CENEO
Oprac. Agnieszka Gotówka