CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 30-40 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-6
Składniki:
300 g czerwonego ryżu (u mnie 200g ryżu BIO)
8 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, osączonych i posiekanych
3-4 łyżki orzeszków piniowych Uwaga! Dla uczulonych na pinii, można je zastąpić słonecznikiem lub pestkami dyni
drobno starta skórka z cytryny
1 łyżka osączonych kaparów
150 g sera roquefort (u mnie 100 g gorgonzoli) Uwaga! Dla Alergika bez sera
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do ustrojenia
Sposób przygotowania:
- Ryż dokładnie opłukać pod zimną wodą, gotować w posolonej wodzie ok. 30 minut, prawie do miękkości, ale powinien pozostać nieco twardy.
- Ryż odcedzić i odstawić do ostygnięcia (na ok. 1h)
- Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wylać na nią zachowaną oliwę z pomidorów, dodać pokrojone w kostkę pomidory, uprażone orzeszki piniowe, otartą skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, odsączone kapary
- Całość wymieszać i smażyć 3-4 minuty, aż składniki zaczną się złocić
- Dodać ugotowany ryż i smażyć ok. 2 minuty, aż będzie ciepły i dobrze wymieszany
- Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć ryż do miski sałatkowej
- Posypać sałatkę natka pietruszki i pokrojonym na mniejsze kawałki serem, wymieszać
- Podawać na ciepło
Czy wiesz, że…
Ryż czerwony jest pełnoziarnistą odmianą ryżu, znaną ze swojego lekko orzechowego smaku oraz działania zdrowotnego. Jego czerwona barwa bierze się z naturalnego pigmentu występującego w osłonie ziarna.
Ryż czerwony korzystnie działa na serce i wygląd skóry oraz wzrok. Pobudza czynności trawienne, sprzyja tworzeniu się witalności organizmu, wspomaga odporność, korzystnie wpływa na budowę i stabilność mięśni. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.
Przeczytaj więcej na temat ryż bio.
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
3 jajka bio ugotowane na twardo
(250g) garść odsączonej fasolki szparagowej bio (po ugotowaniu) lub z puszki
(250g) cieciorki bio wcześniej ugotowanej lub z puszki
3 pomidory bio
1 średnia cebula czerwona bio
trochę wyłuszczonych pestek dyni bio
przyprawy bio (po szczypcie) : pieprz czarny, sól, pieprz czerwony, słodka i ostra papryka
do sosu musztardowego: 4-5 łyżek oliwy organicznej, 3-4 łyżki musztardy bio (może być tradycyjna, jak i tzw. do grilla z dodatkiem papryki), kilka kropel soku z cytryny bio