Sałata z truskawkami i prażonymi ziarnami w sosie winnym

SKŁADNIKI:

• 1 główka sałaty masłowej bio (sądzę, że inna sałata też tworzyłaby ciekawą kompozycję smakową z truskawkami);
• 25-30 sztuk truskawek z upraw ekologicznych
• garść prażonych na patelni ziaren słonecznika bio (mogą być dodatkowo pestki dyni)
• 2 łyżki oleju lnianego na zimno tłoczonego nieoczyszczonego bio
• 1 łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich bio
• 2-3 łyżki octu winnego bio
• szczypta soli himalajskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście sałaty dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki wrzucając do miski. Sałatę skrapiamy winnym octem, posypujemy szczyptą (bardzo małą) soli himalajskiej; dodajemy – wcześniej umyte i pokrojone na połówki, truskawki; skrapiamy olejami i posypujemy podprażonym wcześniej słonecznikiem.

Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i …delektujemy się słodko-winnym smakiem!

Smacznego!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

autorką przepisu jest Agnieszka Szeffler – Grudkowska

Wróć do listy przepisów

Brak postów do wyświetlenia