SKŁADNIKI:
• 1 główka sałaty masłowej bio (sądzę, że inna sałata też tworzyłaby ciekawą kompozycję smakową z truskawkami);
• 25-30 sztuk truskawek z upraw ekologicznych
• garść prażonych na patelni ziaren słonecznika bio (mogą być dodatkowo pestki dyni)
• 2 łyżki oleju lnianego na zimno tłoczonego nieoczyszczonego bio
• 1 łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich bio
• 2-3 łyżki octu winnego bio
• szczypta soli himalajskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Liście sałaty dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki wrzucając do miski. Sałatę skrapiamy winnym octem, posypujemy szczyptą (bardzo małą) soli himalajskiej; dodajemy – wcześniej umyte i pokrojone na połówki, truskawki; skrapiamy olejami i posypujemy podprażonym wcześniej słonecznikiem.
Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i …delektujemy się słodko-winnym smakiem!
Smacznego!
autorką przepisu jest Agnieszka Szeffler – Grudkowska