Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ok. 100 g wędzonego sera koziego, 5-6 łyżek pestek dyni, 1-2 gruszki
Pomarańczowy sos winegret: 2-3 łyżeczki słodkiej musztardy, świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy, łyżka soku z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka syropu z agawy lub miodu, szczypta soli i pieprzu
Sałatę umyć, wysuszyć w wirówce do sałaty, poszarpać i włożyć do miski. Pestki dyni uprażyć na gorącej patelni, dokładnie mieszając lub podrzucając, aby się nie przypaliły. Pestki dyni będą gotowe, gdy przestaną delikatnie strzelać. Przestudzonymi ziarnami posypać sałatę. Do niej dorzucić pokrojony w kostkę wędzony kozi ser i gruszkę, uprzednio obraną ze skórki.
Składniki polać sosem winegret według przepisu:
Do zakręcanego słoika włożyć musztardę, wlać sok z pomarańczy, cytryny, syrop z agawy lub miód, oliwę z oliwek, dodać sól i pieprz, zakręcić, wstrząsnąć i powstałym gęstym sosem polać sałatę. Delikatnie wymieszać i gotowe.
Autorka przepisu: Magdalena Przybylak-Zdanowicz