Teraz czytasz...
Sałata z prażonymi ziarnami dyni, wędzonym kozim serem i gruszką polana sosem pomarańczowym
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Sałata z prażonymi ziarnami dyni, wędzonym kozim serem i gruszką polana sosem pomarańczowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ok. 100 g wędzonego sera koziego, 5-6 łyżek pestek dyni, 1-2 gruszki

Pomarańczowy sos winegret: 2-3 łyżeczki słodkiej musztardy, świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy, łyżka soku z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka syropu z agawy lub miodu, szczypta soli i pieprzu

Sałatę umyć, wysuszyć w wirówce do sałaty, poszarpać i włożyć do miski. Pestki dyni uprażyć na gorącej patelni, dokładnie mieszając lub podrzucając, aby się nie przypaliły. Pestki dyni będą gotowe, gdy przestaną delikatnie strzelać. Przestudzonymi ziarnami posypać sałatę. Do niej dorzucić pokrojony w kostkę wędzony kozi ser i gruszkę, uprzednio obraną ze skórki.

Składniki polać sosem winegret według przepisu:

Do zakręcanego słoika włożyć musztardę, wlać sok z pomarańczy, cytryny, syrop z agawy lub miód, oliwę z oliwek, dodać sól i pieprz, zakręcić, wstrząsnąć i powstałym gęstym sosem polać sałatę. Delikatnie wymieszać i gotowe.

Zobacz także


 Autorka przepisu: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.