Teraz czytasz...
Rzodkiewka – naturalna „pigułka” na wiele dolegliwości
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rzodkiewka – naturalna „pigułka” na wiele dolegliwości

Avatar photo

Rzodkiewka pochodzi z Chin, jej smak docenili już Egipcjanie, a w Średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Popularność zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. Prezentujemy walory zdrowotne rzodkiewki a także propozycje wykorzystania tego warzywa w kuchni i domowych kuracjach.

Uprawia się wiele odmian rzodkiewki, różniących się ostrością smaku, wielkością, kształtem i kolorem. Spotykamy więc rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą, a nawet czarną i białą.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki zawdzięczają olejkowi zawierającemu związki siarki, to on nadaje jej ostry smak oraz wpływa pobudzająco na trawienie.

Właściwości odżywcze i prozdrowotne rzodkiewki

Rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość, anemię, kamicę żółciową, choroby przewodu pokarmowego, a także stosującym diety odchudzające.

Rzodkiewka dostarcza naszym organizmom większości witamin i składników mineralnych, jest także dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego zawiera niewielkie ilości witaminy B1, B2 i PP oraz takich składników mineralnych jak żelazo, wapń, siarka, fosfor, magnez, miedź i mangan.

Zawartość żelaza, miedzi i manganu ma korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze w organizmie. Dlatego rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Charakterystyczny ostry smak warzywa nadaje olejek goryczkowy, który zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny, zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiega niestrawności i likwiduje zgagę. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.

O rzodkiewkach, z racji ich niewielkiej kaloryczności, powinny pamiętać również osoby z nadwagą. 100 g rzodkiewek (7 średnich sztuk) dostarcza tylko14 kcal.

Najczęściej rzodkiewki jemy na surowo, wtedy zachowują w pełni wartość odżywczą.

Zalety listków i łodyżek rzodkiewki

Z młodych rzodkiewek nie należy obrywać listków i łodyżek, możemy je także zjadać, są źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Co zrobić z rzodkiewki? Zastosowania kulinarne

Rzodkiewki można chrupać w całości oraz dodawać starte lub pokrojone do surówek. Stanowią doskonały element dekoracyjny. Część jadalna rzodkiewki – wbrew powszechnemu mniemaniu – nie jest korzeniem, a zgrubieniem łączącym część liściową z korzeniem. Najsmaczniejsze bywają rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, o wydłużonym kształcie. Najlepsze są świeże, tuż po zerwaniu, bo dłużej przechowywane więdną. Wczesne odmiany są w smaku łagodniejsze, za to łatwiej tracą jędrność, późniejsze odznaczają się intensywniejszym smakiem.

Rzodkiewka w śmietanie

Wypróbujcie przepisów od Kasi Kosmali, autorki książki Ziołowe smaki.

Składniki:

Pęczek rzodkiewki

3 łyżki masła klarowanego

2 łyżki śmietany

Sól, pieprz

Pęczek koperku

Sposób przygotowania:

1. Rzodkiewki kroje na pół plasterki.

2. Zalewam wrzątkiem na 3 minuty.

3. Rozpuszczam masło, dodaje odcedzone rzodkiewki i podsmażam na maśle ok. 5 minut.

4. Koperek siekam drobno i dodaje do rzodkiewek.

5. Dodaje śmietanę i mieszam.

Rzodkiewki faszerowane twarożkiem, szynką i szczypiorkiem

Rzodkiewki faszerowane twarogiem
Rzodkiewki faszerowane twarogiem

Składniki:

10 rzodkiewek
Pęczek szczypiorku
4 cienkie plasterki szynki
100 g białego twarożku
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.    Rzodkiewki kroje na połówki i delikatnie wydrążam środek.
2.    Szczypiorek i szynkę siekam drobno.
3.    Dodaje twaróg, sól, pieprz i dobrze mieszam.
4.    Gotowym twarożkiem napełniam rzodkiewki i przykrywam drugą częścią rzodkiewki.

Rzodkiewka sprawdza się także jako składnik wytrawnej, porannej owsianki. Sprawdź przepis na owsiankę z rzodkiewką.

Surowe najlepsze

Najzdrowsze są rzodkiewki jedzone na surowo, dodawane do kanapek czy surówek. Można je także dusić, zapiekać i podawać z sosem koperkowym. Doskonale smakują „z wody”, podane z masłem i przyrumienioną bułką tartą. Warto też wykorzystać ich młode liście i dodawać do sałatek ze świeżym ogórkiem oraz szczypiorkiem.

Kiełki rzodkiewki – witaminy przez cały rok

Kiełki rzodkiewki to prawdziwa witaminowa bomba. Można je otrzymywać w warunkach domowych w ciągu całego roku. Stanowią bogaty zbiór witamin: A, C, B, H, ponadto kwasy omega 3 i błonnik, siarkę (budulec skóry, włosów i paznokci), potas, magnez. Są niskokaloryczne, można je dodawać do:

  • sałatek,
  • twarożków,
  • sosów,
  • zup,
  • kanapek.

Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane są więc osobom z niedokrwistością.

Kiełki mają właściwości:

  • dezynfekujące,
  • moczopędne,
  • przeciwzapalne;

wskazane są przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych; podnoszą odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci (przeczytaj więcej o tym jak naturalnie dbać o paznokcie.

Rzodkiewka w kuracjach naturalnych

Nacieranie wyciągami i nalewkami z rzodkwi miało łagodzić bóle reumatyczne i nerwobóle. Uważano też, że skutecznie zapobiegają zakażeniom pasożytami, a u kobiet karmiących wzmagają laktację. Obecnie na bazie wyciągu przygotowuje się wiele preparatów aptecznych łagodzących dolegliwości wątroby i dróg żółciowych.

Pomoże przy kaszlu

Znawca roślin leczniczych Witold Poprzęcki zaleca przy kaszlu, zaflegmieniu płuc, nieżycie jelit, biegunce  zażywanie soku z 10-20 dag rzodkiewki z miodem. Można też zjadać je całe, nieobrane, niesolone. Jeść wraz z 2-centymetrowym ogonkiem liściowym, gdzie koncentracja witamin jest największa.

Rozgrzewające okłady z rzodkiewki

W. Poprzęcki radzi również przykładanie na bolące miejsca rozgrzewających okładów z utartych rzodkiewek. Powoduje to miejscowe rozgrzanie objawiające się za zaczerwieniem

Jak uprawiać rzodkiewkę?

To małe, czerwone warzywo świetnie nadaje się do uprawy w ogrodzie i na balkonie. Przeczytaj więcej na temat tego, co warto wiedzieć zanim zaczniesz uprawiać rzodkiewkę w ogrodzie.

Przeciwwskazania

Rzodkiewka zawiera olejek gorczycowy oraz kwasy organiczne, dlatego z jej spożywania powinny zrezygnować osoby, które zmagają się z chorobą wrzodową żołądka, dwunastnicy czy zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.