Rzeczpospolita o modzie na żywność ekologiczną

Żywność ekologiczna jest modna – przeczytać można na stronach dziennika Rzeczpospolita. Handlowcy prognozują 20-30 proc. wzrosty sprzedaży produktów z  certyfikatami BIO.

Według Krzysztofa Jończyka z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach rynek rośnie bardzo dynamicznie. Szacunkowa wartość polskiego rynku żywności ekologicznej to ok. 500 milionów złotych. Sławomir Chłoń, prezes sieci delikatesów z żywnością ekologiczną Organic Farma Zdrowia zauważa, że jesteśmy w przededniu boomu, a Agnieszka Olędzka, właścicielka sieci Żółty Cesarz, zwraca uwagę na coraz szybsze osiąganie rentowności przez kolejne punkty sieci.

Na wrastające wśród Polaków żainteresowanie żywnością ekologiczną nie wpłynęła afera z bakteriami E.Coli. Mimo fali krytycznych głosów n.t. rolnictwa ekologicznego, specjaliści i naukowcy podkreślają, że problem zmutowanych bakteri nie jest efektem praktyk stosowanych w rolnictwie ekologicznym (będziemy o tym jeszcze pisać w Biokurierze szerzej).

Ile sklepów z żywnością ekologiczną działa w Polsce? Szacuje się, że około 400, przybywają w tempie 20%, ale jest też dużo zamknięć. Przeczytaj, czego brakuje polskiemu rynkowi żywności ekologicznej.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Przeczytaj oświadczenie Międzynardowej Federacji Organizacji Ekologicznych (IFOAM).

Bardzo nieśmiało żywność ekologiczna przebija się także do oferty restauracji. Według przedsiębiorców jest to jednak jeszcze “melodia przyszłości”.

Przeciętny Polak na żywność ekologiczną wydaje ok 3 Euro (ok. 12 zł) rocznie. Europejskimi rekordzistami są Duńczycy, którzy na certyfikowane produkty BIO przeznaczają 132 Euro (ok. 528 zł). Przeczytaj Kto wydaje najwięcej na żywność BIO?


Przeczytaj artykuł na stronach Rzeczpospolitej

 



Brak postów do wyświetlenia